Ten chytrák Nasreddin. Hvězdně obsazená pohádka z dalekého Orientu

14. duben 2024

František Němec, Vlastimil Brodský, Martin Zounar, Josef Kemr, Milena Steinmasslová a další v pohádkovém příběhu o princi, který se nechce ženit. Světoznámý mudrc Nasreddin na něj uchystá léčku a princ bude muset dojít až na konec trnité stepi, přeplavit se hlubinami mrtvého jezera a zdolat krkolomné skály na cestě k železnému zámku, kde prý stovka ozbrojenců hlídá unesenou princeznu.

Osoby a obsazení: František Němec (Nasreddin), Vlastimil Brodský (Chán), Martin Zounar (princ Anvar), Věra Hučínová (princezna Chainšam), Josef Kemr (vezír), Milena Steinmasslová (komorná), Antonín Hardt (strážný), Jiří Klem (vlk), Iveta Dušková (ryba), Ivan Gübel (orel)
Napsal: František Pavlíček
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Petr Mandel
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1992

Má-li syn hlavu dubovou, musí ji mít otec ze žuly. To si myslí Nasreddin, světoznámý mudrc, nepřeberná pokladnice vědomostí, chlapík chytrý jako liška. Mocný vladař, velký chán proto věří, že právě Nasreddin by mu mohl pomoci.

Svého synka, prince Anvara, jako malého hýčkal a rozmazloval. A teď, když je dospělý, neví si s ním rady. Princ je ve věku, kdy se rozumný následník trůnu musí oženit. Ale Anvar o svatbě nechce vůbec slyšet. Nasreddin proto nachystá léčku, do které se Anvar okamžitě chytí.

Pro princeznu Chanšim, jejíž podobiznu spatřil, je náhle připraven udělat cokoli: dojít až na konec trnité stepi, přeplavit se hlubinami mrtvého jezera a zdolat krkolomné skály na cestě k železnému zámku. Princeznu tam prý vězní černý šejch a hlídá ji stovka ozbrojenců. Podaří se napravit Anvarovi hlavu a vzbudit v něm zodpovědnost a odvahu? A jak se chán odvděčí Nasreddinovi?

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související