Do 20 let se počet cukrovkářů téměř zdvojnásobí. Hýbejte se a jezte zdravě, doporučuje uznávaný diabetolog

6. červen 2018

Jeho americká kariéra je mimořádná a jeho oborem je endokrinologie, metabolismus a diabetologie. „V USA je to jedna specializace,“ vysvětluje George Grunberger a souhlasí s názorem, že diabetes je celosvětovým problémem.

„Je to nemoc civilizace. Nevím, kdo to řekl, ale dal tomu název diabezita, protože obezita cukrovce předchází. Lidi buď sedí v autě, nebo sedí před komputerem. Odhaduje se, že dnes trpí diabetem 420 milionů lidí a předpověď je, že za 20 let to bude minimálně 650–700 milionů,“ varuje specialista.

Co s tím medicína udělá? Jeden z nejlepších světových diabetologů tvrdí, že ne lékaři, ale společnost má v rukou klíč k prevenci této nemoci. „V USA jsou nová sídliště bez chodníků, takže tam jsou všichni nuceni jezdit autem. Jsou ale města, kde je začínají dávat zpátky.“ Lidi je třeba vzdělávat a učit tomu, aby se hýbali, jedli a žili zdravě. „Spousta lidí to ví, ale říká si: To je moc práce.“

Jaké byly jeho začátky v Americe? Jak spolu souvisí diabetes a kardiovaskulární onemocnění? Jaká je v USA péče o diabetické pacienty? Poslechněte si ze záznamu.
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio