V centru Frýdku-Místku založili nový ovocný sad. Rostou v něm staré a krajové odrůdy

11. červen 2018
Česko – země neznámá

Historické jádro Frýdku na severu Moravy je obklopeno soustavou tří parků. A mezi nimi je teď nový ovocný sad. Stromky jsou zatím malé, ale o to zajímavější. Všechny byly totiž pečlivě vybrány. Představují staré či krajové odrůdy jablek, hrušek, třešní nebo mišpulí. Takových, které znaly ještě naše babičky, ale pro nás jsou jejich názvy už jen poetickými slovy.

Jadernička, jeptiška, matčino. Pod těmito krásnými názvy se skrývají staré odrůdy jabloní. Možná byste je hledali spíš v babiččině zahrádce než v centru rušeného dvojměstí. Ale pokud si dáte tu práci a při procházce mezi dvěma frýdeckými parky, Zámeckým a Parkem Pod zámkem, odbočíte z pohodlné cestičky na vzrostlou a kvetoucí louku, najdete tam malé ovocné stromy, na kterých už letos na jaře byly vidět první květy.

Ovocný sad tady býval od nepaměti. Se vzrostlými stromy. Jenže oplocený a nepřístupný. Do roku 2
010 jej využívali zahrádkáři. Pak pozemek převzalo město a rozhodovalo se, co s ním dál. Záhonky, na kterých rostla zelenina, byly zrušeny. Dále byly prozkoumány všechny stromy. Staré, už neplodící či jinak poškozené byly pokáceny. Ty ostatní zůstaly. A přemýšlelo se dál. Co takhle vysadit dnes už téměř vymizelé druhy ovocných stromů?
A bylo rozhodnuto. Jabloní je tu nyní 18 druhů, dále jsou tu hrušně, třešně, jedlý jeřáb, kdouloň, mišpule a jedlý kaštanovník. Který strom je který, pozná zatím jen odborník. Město se záměrně rozhodlo prozatím neopatřit jednotlivé stromy cedulkami, aby se tak zabránilo plenění ne úplně čestných pěstitelů. Až stromky trochu povyrostou a zesílí, bude si pak návštěvník sadu moci pohodlně vyhledat, jak vypadá třeba právě kdouloň.

Oproti pečlivě vykosenému a udržovanému trávníku vedlejšího Parku Pod zámkem vypadá nový ovocný sad trochu neudržovaně. Ale to je opět záměr. Byla zde totiž vysazena luční tráva, která se nechá růst a skosí se maximálně dvakrát ročně. A tak je sad rájem motýlů, včel, brouků a dalšího hmyzu.

Výled na mariánské poutní místo se neomrzí

I když je nový sad na očích, v sousedství rušné cesty a frekventovaných parkových cestiček, nepotkáte v něm příliš lidí. Možná o něm nevědí, nebo je odrazuje právě vzrostlá tráva. Ale až začnou stromky plodit, určitě si sem cestu najdou. Sad je totiž volně přístupný. A protože patří městu, nebude je nikdo honit s holí, pokud si ohleduplně utrhnou jablko či hrušku a ochutnají. A pak se mohou třeba i pohoupat na houpačce, kterou tady už někdo vyrobil a zavěšil na statnou větev vzrostlého ořešáku.

Spustit audio