Autobusy MHD jezdí v Kutné Hoře nově až do centra města

12. červen 2018

Kutná Hora zavedla novou autobusovou linku přes centrum města. Některým cestujícím by se tím měla zlepšit třeba dostupnost úřadů nebo obchodů.

V Kutné Hoře začal očekávaný provoz nové linky městské hromadné dopravy. Spoje označené číslem 6 jezdí přes centrum, kam doteď žádné autobusy nezajížděly.

Zavedení městské autobusové dopravy do centra Kutné Hory zvažovala radnice několik let. „Slibujeme si od toho, že se zlepší dostupnost centra města, jak pro místní obyvatele, tak i pro turisty,“ říká starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO).

Linka číslo 6 mezi hlavním vlakovým nádražím a poliklinikou zastavuje v centru celkem na pěti nových zastávkách. Ty jsou u Kamenného domu, Kamenné Kašny, v České a Sokolské ulici a taky na Palackého náměstí. Do centra zatím zajíždí menší 9,5 metru dlouhý dieselový autobus, ten časem dopravce plánuje nahradit elektrobusem. Linka 6 je v provozu ve všední dny. Hned první den jejího provozu ukázal, že většina spojů nabírá až deseti minutová zpoždění. Jízdní řád se tak bude možná ještě muset upravit.

Novinky v kutnohorské MHD mají ale i své kritiky. Třeba zastupitele Radima Fedoroviče z Kutnohorské změny. Ten požadoval linku přes sídliště do centra doplnit ještě jednou zrychlenou, která by zastávky na sídlišti Šipší vůbec neobsluhovala.

Podle vedení radnice by ale roční provoz dvou nových linek stál kolem dvou milionů korun, zatímco za jednu by mělo město zaplatit asi šest set tisíc korun. Starosta ale nevyloučil, že ke změnám v MHD dojde po zkušebním provozu na konci roku.

autor: Michal Trnka
Spustit audio