Chcete si zavzpomínat na slavné české filmy? Vydejte se na výstavu Retro biják do Tančícího domu

14. červen 2018
Česko – země neznámá

Matýskovy pletené dupačky. Oblek „vrchního“ Josefa Abrháma. Polohrubá mouka s ušima. Netopýrem ozdobený čepec kouzelníka Viga. A také Centrální Mozek Lidstva. Přehlídku filmových, seriálových a pohádkových kostýmů a rekvizit nazvanou Retro biják 60. – 90. let si můžete prohlédnout v Galerii Tančící dům v Praze na Rašínově nábřeží.

Výstava představuje více než 200 kostýmů z téměř 70 českých filmů, pohádek a seriálů, které u nás byly natočeny v období od 60. do 90. let minulého století. Většina kostýmů nebyla dosud vystavena. A některé dokonce patří do kulturního dědictví Ministerstva kultury České republiky.

Všechny vystavené kostýmy jsou originály zapůjčené z Barrandovských ateliérů a České televize. Doplňují je filmové rekvizity a fotografie a také popisky s historkami z natáčení. Výběr filmů byl sestaven na základě hlasování 400 tisíc diváků a výstava tak ukazuje průřez tím nejpopulárnějším z československé kinematografie. Je to největší filmová výstava u nás od roku 1987.

Tančící dům oživily kostýmy z nesmrtelných snímků, jako jsou komedie Vrchní, prchni! a Což takhle dát si špenát, oscarového filmu Ostře sledované vlaky, muzikálu Starci na chmelu nebo pohádkového seriálu Arabela. Ve čtyřech patrech galerie jsou k vidění kostýmy Ivy Janžurové, Jiřiny Bohdalové, Josefa Abrháma, Jiřího Sováka, Tomáše Holého a mnoha dalších.

Logo

Na výstavě nechybí ani historicky první selfie tyč, kterou používala Betsy v podání Ivy Janžurové ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové! Oblíbenou komedii Vrchní, prchni! P řipomínají pletené kostýmy s bambulemi, ve kterých rodinka Zdeňka Svěráka kontrolovala, zda stěrače stírají. Vedle stojí ikonický originální filmový Velorex.

Oscarem oceněný snímek Ostře sledované vlaky po letech oživuje proslulou lechtivou scénu s razítkem. A každý návštěvník se originálním razítkem může navíc sám orazítkovat, vyfotit se a fotku poslat do soutěže. Na výstavě nechybí ilustrace od Adolfa Borna či Káji Saudka, které jsou neodmyslitelně spojené s komediemi Jak svět přichází o básníky a Kdo chce zabít Jessii?

Z kultovní trilogie Slunce, seno… na návštěvníky čekají kostýmy a originální postel ze scén s babičkou Škopkovou. Sci-fi seriál Návštěvníci se připomíná jak kostýmy, tak slavným superpočítačem CML, tedy Centrálním Mozkem Lidstva. A výstava nezapomíná ani na pohádky a tvorbu pro děti. Ze slavného seriálu Arabela jsou vystaveny kostýmy celé královské rodiny a z filmu Tři veteráni jsou k vidění nejen krásné kostýmy princezny Bosany a Pankráce, ale i skoro patnáctimetrový princeznin frňák.

Logo

Autorkami výstavy Retro biják 60. – 90. let jsou Jana Sommerová a Nadia Klempířová. V „roztančené“ budově na Rašínově nábřeží u Jiráskova mostu bude otevřená minimálně do 14. října 2018. Galerii Tančící dům můžete navštívit denně od 9 do 20 hodin.

Spustit audio