Řeka Úhlava pramení na Šumavě. Pod horou jménem Pancíř ve výšce 1 110 metrů nad mořem

15. červen 2018
Česko – země neznámá

V západních Čechách teče hodně řek. Jedna z těch největších, řeka Úhlava, pramení v krásné přírodě pod vrchem jménem Pancíř na Šumavě. Její vody vyvěrají ze země ve svahu hustého lesa, uprostřed borůvčí a kapradin. Je to romantické místo, které stojí za výlet.

I když hned na začátku je třeba říct, že s tím pramenem to není až tak jednoznačné. Jako většina horských pramenů se i řeka Úhlava tvoří soutokem několika bezejmenných pramenišť. Ale protože my lidé máme rádi místa, která jsou jasně definovaná, označená a dají se tím pádem dobře najít, bylo za pramen označeno jen jedno místo.

Podle Iva Procházka ze Správy Národního parku Šumava byl za pramen Úhlavy ještě před pár lety považován jiný kousek potůčku. Lidské dohadování o pramen ale nic nemění na tom, že je pod šumavským Pancířem krásně. A výhodou přesně označeného místa je, že se u něj můžete třeba vyfotit. A nejen to.

Pramen má i stříšku

Oficiální pramen Úhlavy chrání dřevěný přístřešek, pod kterým je krásná kamenná studánka. Z informačního panelu se dozvíte, že se nacházíte ve výšce 1 110 metrů nad mořem. A voda Úhlavy tady chutná opravdu báječně. Dál voda putuje strmě dolů do Úhlavského údolí a zásobuje přehradní nádrž Nýrsko, která je zdrojem pitné vody pro velkou část Klatovska.

Pitná voda až do Klatov

K prameni řeky Úhlavy musíte po svých po červené turistické značce ze Špičáku. My se ale ještě vypravíme vzhůru nad pramen. Vrch Pancíř, pod kterým řeka Úhlava pramení, je také zajímavým místem k návštěvě.

Pod stříškou je studánka

Jeho vrchol se nachází ve výšce 1 214 metrů nad mořem a vede na něj kromě turistické trasy také lanovka. V zimě je tu pro všechny milovníky lyžování k dispozici parádní sjezdovka. Na vrcholu Pancíře se nachází turistická chata s rozhlednou. Z té je krásný kruhový výhled.

Za dobrých podmínek jsou vidět i téměř dvě stě kilometrů vzdálené Alpy, hlavně masív Dachsteinu. Rozhledna je vysoká 18 metrů a na její vyhlídkovou plošinu ve výšce 15 metrů vede 68 schodů.

autor: Pavel Halla
Spustit audio