200 let Národního muzea: Muzeum Antonína Dvořáka

V barokním letohrádku Amerika v ulici Ke Karlovu sídlí Muzeum Antonína Dvořáka od roku 1932. Vilu nechal na počátku 18. století postavit hrabě Jan Václav Michna z Vacínova podle projektu architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Letohrádek lemuje zahrada se sochami z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Díky stálé expozici a výstavám v muzeu poznáte známého skladatele Dvořáka v neznámém světle.

Prohlédnete si stálou expozici, mapující život, dílo i jeho koncertní a pedagogickou činnost prostřednictvím ukázek rukopisů, korespondence, dokumentů, fotografií, osobních památek, obrazů, nástrojů a bytového zařízení. V expozici najdete unikátní předměty z Dvořákovy pozůstalosti: psací stůl z jeho pracovny, klavír, slavnostní talár z promoce v Cambridge, violu, brýle, hodinky či psací pero.

Hlavní sál v prvním patře muzea

Multimediální stěna, instalovaná v prvním patře letohrádku, nabízí mnoho Dvořákových skladeb ve známých i neznámých úpravách, stejně jako řadu skladatelových fotografií, rukopisů a dalších osobních dokumentů.

Dvořák miloval dobré jídlo, jeho první láska sepsala kuchařku

Nejzajímavějším v interiéru vily je velký sál v prvním patře. Jeho stěny a klenba jsou pokryty freskami. Velká freska znázorňuje boha Apollóna na Pegasovi, obklopeného rejem géniů. Fresku doplňují čtyři alegorie: architektury, malířství, hudby a geometrie.

Fresky, jejichž autorem je Johann Ferdinand Schor, zdobí hlavní sál

Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 13,30 a od 14 do 17 hodin.

Spustit audio