Jak najít klíč k vlastní duši? Jednou z cest je metoda rodinných konstelací

20. červen 2018

Metodu rozvoje osobnosti a sebepoznání známou pod názvem rodinné konstelace vyvinul v 80. a 90. letech německý psychoterapeut Bert Hellinger. Vycházel z toho, že v osudech lidí v rámci jedné rodiny se opakují určité vzorce chování, které mohou být klíčem k poznání a pochopení mechanismů vlastní psychiky.

„Rodinné konstelace mají pro někoho esoterický nebo až šarlatánský nádech,“ připouští terapeutka Jana Tamchynová. „Jsou v ní totiž některé věci, které psychoterapie nerada vidí, protože na ně nemá nástroje.

„Mluví se o takzvaném biopoli, které vzniká mezi účastníky konstelací,“ vysvětluje Jana Tamchynová. „Lidé prociťují věci, které vlastně ani nemůžou znát. Přesto je nějakým způsobem prožívají a dávají pak zpětnou vazbu klientovi, který si je tam pozval.“

Důvěřujte pouze odborníkovi

Rodinné konstelace se díky tomu ocitají na pomezí psychoterapie a esoteriky, což někteří vnímají jako přinejmenším kontroverzní. Také proto Jana Tamchynová doporučuje, aby se zájemci o tuto metodu svěřovali do rukou pouze lidem, kteří mají psychoterapeutický výcvik.

„To znamená, že terapeut už má zpracovaná svá témata, a nebude je tudíž vkládat do vašich témat. To bývá velmi ošidné a často se to také stává,“ varuje psychoterapeutka. „A je také důležité si uvědomit, že metoda, která někomu pomohla, jinému vůbec pomoct nemusí.“

Cílem terapie je rozkrýt základní rané strategie, které se člověk naučí nevědomě používat už v dětství a které ho později znesvobodňují v dospělosti.

Současně je dobré zvolit si někoho, kdo nabízí i navazující individuální terapii, která umožní dál pracovat s tím, co klient při rodinných konstelacích prožije.

„Na konstelaci budete určitě fascinovaní tím, co tam uvidíte a jakých témat se dotknete, nicméně je to jen jeden zážitek a ten sám o sobě nemůže změnit, co jste žili desetiletí,“ upozorňuje Jana Tamchynová

Vraťte se ke kořenům

Rodinné konstelace hodně pracují s prožitky včetně prožívání vlastního těla. Využívají trend, který se v posledních letech znovu objevuje, a to je provázanost duše a těla.

„Při každé terapii je důležité dotknout se dětství, protože rodina je skutečně utvářející prvek. A poselství rodu – nejrůznější prokletí, tajemství a další věci – se nevědomě předává z generace na generaci,“ vysvětluje Jana Tamchynová.

Cílem je rozkrýt základní rané strategie, které se člověk naučí nevědomě používat už v dětství a které ho později znesvobodňují v dospělosti.

autoři: and , Jiří Holoubek
Spustit audio