V Londýně se uskutečnila konference Českého rozhlasu a BBC

19. červen 2018

Na význam veřejnoprávních médií se zaměřila konference s titulem Truth & Power, kterou uspořádal Český rozhlas společně s BBC. Stěžejním tématem diskuzí odborníků z význačných evropských mediálních institucí byla budoucnost veřejnoprávních médií. Konference se také zabývala digitalizací rozhlasového vysílání.

Formou panelových diskuzí se konference zaměřila na roli médií a především rozhlasu za posledních téměř sto let, digitalizaci rozhlasového vysílání a budoucnost veřejnoprávních médií. Diskutovanými tématy bylo mimo jiné postavení veřejnoprávních médií ve společnosti a jejich financování, politické tlaky, využití nových médií v tradičním rozhlasovém prostředí i nutnost rozdílného přístupu k mladší generaci posluchačů. Klíčovým prvkem pro budoucí vývoj veřejnoprávních médií byla jmenována svoboda projevu.

„Role veřejnoprávních médií je v dnešní době zcela nezastupitelná. Současný svět opět rozděluje řada konfliktů a krizí, které přesahují regionální měřítko a stávají se globálním problémem. Význam médií veřejné služby, které dobře plní své poslání, tak obecně nabývá na významu a aktuálnosti,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Konference konající se v sídle BBC v Londýně se zúčastnilo více než sto zástupců evropských mediálních organizací. Jako řečníci vystoupili například bývalý dlouholetý ředitel BBC World Service sir John Tusa, prezident Rádia Svobodná Evropa Thomas Kent, ředitelka organizace Reportéři bez hranic Rebecca Vincent, ředitel Reuters Institute David Levy nebo prezident Evropské vysílací unie Jean-Paul Philippot.

Konferenci uspořádal Český rozhlas a BBC ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky ve Spojeném království a Evropskou vysílací unií.

Spustit audio