Studánkou Vysočiny pro rok 2018 je Lesní studánka u Antonínova Dolu kousek za Jihlavou

20. červen 2018
Česko – země neznámá

Věděli jste, že i studánky mají své soutěže krásy? Na Vysočině ji letos vyhrála Lesní studánka u Antonínova Dolu, okrajové části Jihlavy. Na turistické mapě ji nenajdete, ale místní ji znají už dlouhá léta. Prameniště dřív kryla obyčejná dřevěná stříška, kterou před třemi lety zničila vichřice. Dobří lidé se ale naštěstí rozhodli studánku obnovit.

Lesní studánka pramení jen asi kilometr a půl od konečné zastávky linky 12 jihlavské městské hromadné dopravy. Vede odtud pohodlná cesta, kterou bez problémů zvládnou nejen pěší, ale i cyklisté a maminky s kočárky. Trasa zatím není nijak značená, a tak je potřeba držet se jednoduchých záchytných bodů.

Tím prvním je zahrádkářská kolonie, skrze kterou vede cesta k lesu, kam je zakázaný vjezd aut a jistí to i závora. Ta bývá v poslední době často otevřená kvůli projíždění lesní techniky, která tu likviduje polomy. Zákaz vjezdu se ale porušovat nevyplácí.

Cestu ke studánce kopíruje po levé straně tok Pstružného potoka, který už na turistické mapě najdete. Jsou na něm i dva rybníčky. Za tím druhým je pak potřeba objevit odbočku doleva do svahu. Cesta je hned zkraje vysypaná hrubým kamením. „Tady bych doporučoval dát znak studánky,“ říká člen jihlavské organizace Českého svazu ochránců přírody Jaroslav Kněžíček. Právě on Lesní studánku do soutěže nominoval.

Studánku do soutěže nominoval Jaroslav Kněžíček

Lesní studánka na tomto místě pramení už léta. Byla jednoduše upravená a krytá dřevěnou stříškou. Polomy v roce 2015 okolní les úplně změnily. Vysoký les zmizel, zbyly tu pařezy, vyvrácené kořeny stromů a z trávy a kapradí pozvolna vyrůstají nově zasazené stromky a nálety.

Ale studánka už dostala úplně nový kabát. Zasloužil se o něj místní nadšenec, ochránce přírody a turista Karel Hobza. „Dodal nové zastřešení, skruž obložil kameny, výtok udělal trubkou a odtokové koryto vykamenoval,“ říká Jaroslav Kněžíček.

Ze studánky vytéká krásně čistá a chladná voda a nechybí tu ani hrníček. Jaroslav Kněžíček odnesl vodu na rozbor a výsledek by se měl brzy u studánky objevit spolu s označením Studánka Vysočiny 2018. Časem tu možná bude i jednoduchá lavička.

Spustit audio