Zikmund a Hanzelka, Běhounek, Stingl... Letní Rádio Retro spojí dálky a knížky

21. červen 2018

Se začátkem léta spouští Český rozhlas další tematický stream uvádějící výběr archivních nahrávek tentokrát z rozmezí let 1952 a 2003. V prázdninovém programu se doplňují dva typické dovolenkové motivy – dálky a knížky. Přednost proto dostaly nahrávky, jejichž protagonisty jsou literárně činní cestovatelé.

  Spustit Rádio Retro

„Vzhledem k dlouhodobé posluchačské oblibě takzvaných audioknih vycházíme vstříc milovníkům mluveného slova, a to v podobě, která na CD a mp3 nosičích ke koupi není,“ láká programový ředitel Ondřej Nováček.


Rádio Retro „Dálky a knížky“ naladíte do 20. srpna na webu rozhlas.cz, na Play.cz nebo v pozemním digitálním vysílání DAB+. Několik vzácných snímků si můžete přehrát také v Audioarchivu.

Podle něho by si například Rudolf Pellar jako interpret Cirkusu Humberto zasloužil bez přehánění nominaci v anketě Neviditelný herec. „Jenomže ten snímek byl natočen už v roce 1957, takže jsme ho vytáhli opravdu z hlubin archivu“ dodává.


Raritní Zikmund a Hanzelka

K největším raritám mezi poklady historického zvukového fondu Českého rozhlasu patří záznam úplně poslední Čtvrthodinky inženýrů Zikmunda a Hanzelky z roku 1952. Předcházelo jí nějakých 700 pořadů vzniklých na základě materiálu z jejich první cesty.

„Posluchači se občas ptají, proč jim jejich dávné zážitky s dvojicí Zikmund a Hanzelka nezopakujeme a my stále znovu musíme odpovídat, že naši předchůdci tyto extrémně oblíbené relace tehdy prostě nezachovali,“ objasňuje dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý. „Poslední odvysílaný pořad se do archivu dostal až v nedávné době z amatérského záznamu na nepříliš kvalitní, ale přesto cenné gramofonové desce.“

František Běhounek v roce 1928 při uvítání na Hlavním nádraží v Praze, po návratu z polární výpravy

Frič, Holub, Běhounek

K dalším velkým cestovatelům v letním programu patří Miloslav Stingl a jeho Deset zastavení z někdejších Stránek na dobrou noc (1981). Uslyšíte i Mikrofórum o reportážní cestě Pavla Jablonského do Nicaragui (1984), pásmo o Alberto Vojtěchu Fričovi, vyprávění akademika Františka Běhounka o ztroskotání vzducholodi Italia (1928), Meteor o Emilu Holubovi. Z literátů pak Jindřišku Smetanovou nebo Evu Kantůrkovou.

A protože vás baví vinylové desky a rozhlasový gramoarchiv je plný skvělých titulů, hraje letní Rádio retro mezi slovesnými pořady také výběr ze starých jazzových alb Counta Basieho, Glenna Millera, Charlieho Parkera, případně Karla Velebného, Luboše Andršta nebo Jiřího Stivína.

Rádio Retro: Dálky a knížky
Spustit audio