Správný postup moderátora v pořadech s jedním hostem

21. červen 2018

Úkolem moderátora je být kritickým partnerem, který zastupuje nepřítomné oponenty.

Dobrý den,

včera večer 3. 6. 2018 se mi velmi líbila hra o M. D. Rettigové, díky za ni.

Psala jsem Marii Bastlové ohledně jejího rozhovoru s MUDr. Kubkem. Velmi se mi nelíbilo, jak se spolu "hádali". Co tím chtěli/a paní redaktorka docílit? Nedala panu doktorovi dokončit větu, on naopak asi 3x opakoval totéž. Učí se Vaši kolegové správnému rozhovoru? Existuje školení, jednou jsem se takového zúčastnila. Je to celkem umění, ale uvedla jsem jí krásný příklad seriózního rozhovoru již nežijícího pana ministra Josefa Luxe.

Děkuji za Vaši odpověď

Vaše posluchačka Marie

<hr/>

Vážená paní Marie,

děkuji Vám za pochvalu rozhlasové hry Venduly Borůvkové Magdalena Dobromila. Rád ji vyřídím vedení Tvůrčí skupiny Drama a literatura.

Co se týče rozhovoru Marie Bastlové s předsedou České lékařské komory Milanem Kubkem, který byl vysílán v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu 28. 5., neshledal jsem v postupu moderátorky pochybení. Pokud má moderátor veřejnoprávního rozhlasu u mikrofonu jednoho hosta, je povinen být mu kritickým partnerem, který zastupuje nepřítomné oponenty. Má se chovat korektně, slušně, nicméně s potřebnou mírou racionální skepse. Moderátorka zmíněného pořadu konfrontovala hosta s protiargumenty a v případě, že se odchýlil od tématu, snažila se jej přimět k odpovědi na položené otázky. V daném případě byl hostem zkušený účastník řady debat. V takovém případě je třeba, aby i moderátor byl při vší slušnosti dostatečně asertivní a byl hostu adekvátním partnerem v dialogu, tím, kdo určuje agendu rozhovoru, jeho strukturu a trvá na nastolených tématech. Zvláště v živém vysílání to je často nesnadná pozice, v jednotlivých okamžicích může samozřejmě dojít k jistému napětí, ale je třeba posuzovat rozhovor jako celek.

S díky za pochopení a se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio