Plzeňská zoologická zahrada se chlubí největším počtem živočichů ze všech zahrad u nás

26. červen 2018
Česko – země neznámá

Teď vás pozveme do zoologické zahrady v Plzni. Přesněji řečeno do zoologické a botanické zahrady, protože rostliny a keře tam dohromady s expozicemi živočichů tvoří jeden celek. Můžete se tam projít třeba Madagaskarem nebo se náhle ocitnout v Africe či Austrálii.

A hned na úvod zmíníme jeden republikový unikát. V plzeňské zahradě žije vůbec nejvíc živočichů ze všech zahrad u nás. Skoro 1 200 druhů zvířat. Přesněji, k počátku letošního roku, tu žilo 1 192 druhů a poddruhů zvířat.

Zpěvných ptáků byste tu napočítali na 452 druhů a v součtu jich tu žije, létá a švitoří asi
1 600. Za všechny jmenujme třeba flétnáka australského, jehož zpěv si můžete poslechnout v reportáži.

Každý návštěvník se rád zastaví u volného výběhu plameňáků. Žijí tu dva druhy, které od sebe rozeznáte podle barvy. Jsou navíc úžasně fotogeničtí. Plameňáka má plzeňská zoo i ve svém logu. A protože zahrada v Plzni nejen zoologická, ale i botanická, má plameňák ve znaku zahrady místo zadečku lístek.

Plzeňská zahrada byla v 80. letech minulého století první zoologickou zahradou v tehdejším Československu, které se podařil umělý odchov plameňáka chilského. I toho si tady dnes můžete prohlédnout.

Na druhé straně od plameňáků je další atraktivní expozice. Kolem vody se tu legračně kolébají tučňáci. Zahrada je prostoupená atmosférou jednotlivých kontinentů, ale specializuje se i na ohrožená zvířata na různých ostrovech. Zoo tak plní funkci nejen rekreační a naučnou, ale také záchranou.

Tučnáci

Další úžasná expozice, kterou nesmíte minout, je voliéra severní Afriky. Několik druhů ptáků od pelikánů, přes volavky, racky a další druhy tu žije pospolu spokojeně a vlastně přirozeně. Dokladem toho jsou hnízda, která si vytvářejí v korunách stromů.

Druhá nejstarší zoo u nás byla založena už v roce 1926. Plzeňská zoologická a botanická je pro veřejnost otevřena od dubna do října denně od 8:00 do 18:00 hodin. Od listopadu do března pak od 8:00 do 16:30.

autor: Pavel Halla
Spustit audio