Britská policie ukázala záběry teroristů před útoky

Britská policie poprvé zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer zachycující všechny čtyři atentátníky ze 7. července. Na snímcích vcházejí na nádraží v Lutonu severně od Londýna, odkud se vydali na teroristickou misi. Policie také podle zpravodajského serveru BBC News vůbec poprvé potvrdila jejich jména.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záběry atentátníků

záběry atentátníků | Foto: AFP

Podle vyšetřovatelů se čtveřice společně vydala příměstským vlakem z Lutonu, ležícího asi 50 kilometrů od britské metropole, na londýnské nádraží King's Cross.

Tam se teroristé rozdělili, aby podnikli bombové útoky ve třech vlacích metra a v autobuse, při nichž zahynulo 55 lidí a na 700 bylo zraněno.

Podle policie jsou teroristé třicetiletý Mohammed Sidique Khan, devatenáctiletý Germaine Lindsay, osmnáctiletý Hasib Hussain a dvaadvacetiletý Shehzad Tanweer. Jamajská vláda dnes potvrdila, že se Lindsay narodil na tomto karibském ostrově, opustil ho však ještě jako nemluvně.

Záběry atentátníků policie zveřejnila, aby zjistila co nejvíce podrobností o jejich pohybu v konečné fázi svého plánu. Dosud jednoznačně nestanovila, měli v úmyslu při něm zemřít. Proto se vyhýbá termínu "sebevražedné útoky".

Podle listu Daily Mirror si atentátníci možná mysleli, že mají po umístění náloží dost času na to, aby se dostali do bezpečí. Na teorii sebevražedného atentátu podle listu vrhá stín pochybnosti hned několik faktorů - dva z útočníků měli manželky v jiném stavu, neměli výbušniny připevněné na těle a koupili si zpáteční jízdenku na cestu vlakem z Lutonu do Londýna.

Deník také cituje nejmenované bezpečnostní zdroje, podle nichž nelze vyloučit, že teroristé byli oklamáni a věřili, že se jim po nastražení náloží podaří uniknout bez zranění. Policie má podezření, že útoky zosnovali příslušníci teroristické sítě Al-Káida.

Martin Hromádka, Silvie Burjanková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme