Evropské řeky oslavovaly koupelí tisíce lidí

Za čistotu řek dnes demonstrovaly tisíce Evropanů. Konal se totiž Evropský den koupání, při kterém skočili do vln lidé v různých zemích a městech po celé Evropě. Do akce se zapojilo také 17 měst České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnosti Labe v Děčíně

Slavnosti Labe v Děčíně | Zdroj: ČTK

Společný skok do vody je podle organizátorů akce jednoduchým způsobem, jak prokázat její čistotu. Den koupání oslavuje místa, kde se podařilo kvalitu vody zlepšit, a dává naději v místech, kde se to ještě nepovedlo.

V České republice akci, kterou doprovází kultura i úklid řek, organizuje ekologické sdružení Arnika. V Děčíně dnes přišlo na Slavnosti Labe 10.000 lidí. Do řeky se však ponořilo jen deset odvážlivců. Labe se přesto pyšní největším počtem koupacích míst ze všech evropských povodí. Na různých místech Labe v Česku a Německu je jich asi 70.

"Důvod, proč to bylo poprvé na Labi, bylo to, že se Labe změnilo během dvanácti let ze silně znečištěné řeky na řeku, do které se vrací losos, bobr a další živočišné a rostlinné druhy. Ale samozřejmě na řadě míst je stále co zlepšovat," řekl vedoucí programu ochrany přírody Arniky Vlastimil Karlík.

Na ostatních koupacích místech Česka tak vysoká účast jako v Děčíně nebyla. Ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku do Labe vstoupilo zhruba 15 lidí, v centru Hradce Králové se ke dni koupání v řekách zapojilo na 40 milovníků vodních radovánek. V Římově na řece Malši se už v sobotu uskutečnila módní přehlídka historických koupacích a plážových oděvů.

Ve Volyni na Strakonicku čistila asi desítka lidí řeku Volyňku. V Černošicích u Prahy na břehu Berounky otevírali novou městskou pláž za zhruba 300.000 korun. Kvůli evropské akci její zpřístupnění načasovali právě na dnešek.

Evropský den koupání v řekách sleduje vedle oslavy řek a znovunalezení vztahu lidí k řekám i konkrétní cíl. Organizátoři se touto kampaní domáhají naplnění rámcové směrnice Evropské unie o vodách, jejímž cílem je do roku 2015 dosáhnout dobrého stavu vody v řekách a jezerech. Podle průzkumu Eurobarometer znepokojuje znečištění vod 47 procent Evropanů.

Martin Hromádka, Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme