Kdy je vysoké UV u brýlí nebezpečné? A vadí potápění v čočkách? Odpovídá oční specialistka

11. červenec 2018

Stupňů UV ochrany je celkem pět. Ne každý se hodí pro všechny činnosti, upozorňuje lékařka Jana Mikšovská z Oční kliniky DuoVize Praha.

UV záření může vyvolávat předčasný vznik šedého zákalu nebo poškození sítnice. „V extrémním prostředí s velkým odrazem slunečního světla od vody může dojít i k drobným popáleninám rohovky. To je velice nepříjemná, bolestivá záležitost,“ varuje oční specialistka Jana Mikšovská.

Na dovolenou k moři nebo do hor proto doporučuje brýle se zvýšenou ochranu proti UV. Sluneční brýle s UV filtrem by měly nosit i malé děti. Stupňů UV ochrany je celkem pět. Kdy který vybrat?

5 stupňů ochrany

Ty nejnižší stupně jsou vhodné do města a obecně do našich klimatických podmínek. K moři je vhodný stupeň 3–4 a v extrémních podmínkách u moře nebo na horách ve vysokých nadmořských výškách se doporučuje až 5. stupeň UV ochrany.

„Takto silný UV filtr propouští jen 10 % světla, proto tyto brýle nejsou vhodné pro řidiče. Snižují vidění detailů.“ Řidičům proto oční lékařka doporučuje brýle s 3. stupněm UV ochrany.

potápění

Čočky do vody nepatří

Jak si má poradit člověk, který běžně nosí dioptrické brýle nebo kontaktní čočky a chtěl by se začít potápět? Těm, kdo se nebojí vyšší pořizovací ceny, doporučuje Jana Mikšovská investovat do potápěčských nebo plaveckých brýlí s dioptrickým sklem. Naopak varuje před nošením kontaktních čoček.

„Zvyšuje se riziko bakteriálních nebo virových infekcí oka. A bohužel někdy může dojít i k jeho trvalému poškození.“ Možností je i zbavit se nošení brýlí nebo čoček natrvalo laserovou reflekční operaci. „Je to ambulantní zákrok. Rychlý a nebolestivý.“ A efekt se dostavuje prakticky okamžitě.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio