Odráží se v nové knize o Harrym Potterovi politika?

Nově vydané šesté pokračování románů o mladistvém čaroději Harrym Potterovi od spisovatelky Joanne Kathleen Rowlingové začíná kapitolou o jednom premiérovi, která přivede nejednoho čtenáře k úvahám o Tonym Blairovi. Autorka je přítelkyní ministra financí Gordona Browna: Ten mezi jiným prohlásil, že Rowlingová svými příběhy přispěla ke gramotnosti po celém světě víc, než kterýkoli jiný člověk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harry Potter

Harry Potter | Foto: harrypotter.warnerbros.com

Gordon Brown a premiér Tony Blair jsou přátelé, ale zároveň jsou považováni za soupeře. Podle soukromé dohody mezi nimi údajně uzavřené před lety by měl Brown vystřídat Blaira v premiérském úřadu. I když o existenci této dohody kolují nejrůznější dohady a Bown s Blairem se o ní zmiňují jako o novinářském výmyslu, dohoda má v povědomí Britů konkrétní místo a komentátoři na ni dělají časté narážky.

Podle názoru Jamese Tappera v listě Mail on Sunday by měla nová kniha Rowlingové nazvaná Harry Potter a princ dvojí krve nést název Tony Blair a jemně zastřená karikatura. Autorka totiž překvapila čtenáře injektováním politické příchuti do příběhu mladistvého čaroděje.

V první kapitole se čtenář seznámí s nejmenovaným britským premiérem, který se usilovně snaží vypořádat s reakcí veřejnosti na řadu katastrof. Autorka začala psát tuto kapitolu právě v době pozdvižení kolem irácké vlky a záhadné smrti vládního vědce Dr. Davida Kellyho. Na začátku kapitoly premiér čte dlouhé memorandum, které prokluzuje jeho mozkem, aniž by zanechalo sebemenší stopu smyslu, a premiér zároveň očekává telefonní hovor prezidenta vzdálené země.

Premiér je popsán jako váhající, vystrašený, zoufalý a zesláblý. Autorka poznamenává, že byl v úřadě několik let, i když je natolik opatrná, aby neuváděla jeho životopisné údaje. Joanne Kathleen Rowlingová je také blízkou přítelkyní manželky Gordona Browna Sary - pracují spolu v dětských dobročinných organizacích a Rowlingová byla mezi prvními lidmi, pozvanými k Brownům po narození jejich syna.

Jedna z obdivovatelek se na recepci na edinburghském hradě zeptala Rowlingové, čím by chtěla být na jednu hodinu, kdyby si mohla vybrat - autorka odpověděla: "Chtěla bych být Tonym Blairem. Svolala bych tiskovou konferenci a oznámila na ní všechny své politické záměry".

Vše nasvědčuje, že šestá kniha o Harrym Pootterovi překonala prodejní rekord předchozí knihy, Harry Potter a řád Fénixe - té se v Británii prodalo za první den milion sedm set tisíc výtisků.

Milan Kocourek, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme