Do komunální politiky nově vstoupilo 12 romských zastupitelů. Romové musí být více aktivní, myslí si David Beňák z pražské ČSSD

15. říjen 2018

V říjnových komunálních volbách usilovali romští kandidáti i o křesla do SenátuČR. Například vChomutověse o post ucházelPetr Jano. Romská demokratická strana v Brně nasadila Petra Erina Kováče, profesionálního kuchaře a prezidenta Culinary Clubu. Nakonec ani jeden z těchto dvou senátních kandidátů neuspěl. Nejúspěšnějším z romských kandidátů byl jednoznačně Karel Karika, který získal jak křeslo v městské části Ústí nad Labem - město, tak v ústeckém magistrátu.

Vedle Kariky bylo nakonec v celé republice zvoleno 12 romských zastupitelů. Pokračuje Karel Karika:

“Lidé v Ústí mě svými hlasy přesvědčili, že je tu stále mnoho rozumných občanů, které neovlivnila populistická a rasistická hesla, kterých byla tato volební kampaň plná. Strany jako UFO, SPD či Čisté Ústí se snažily rozdělit obyvatele našeho města a předháněly se v rasistických heslech, billboardech a brnkaly tak na struny xenofobie. Já vůbec neberu post starosty jako zdroj příjmu, ale jako poslání. Považuji se za patriota města, ve kterém žiji 58 let. V zastupitelstvu jsem proto, abych se staral o lidi v Ústí.”

Karel Karika prozrazuje, s kým v nejbližších dnech povede koaliční jednání:

“Tím, že jsme se vymezili vůči hnutím UFO, SPD a KSČM, jsme se ocitli mimo vyjednávací prostor, který je velice omezený. Naším hlavním koaličním partnerem proto zůstává hnutí ANO. S ním jsme, alespoň na mém městském obvodě, zvládli poslední čtyři roky. Spolupráce s nimi byla dobrá a přínosná. Důležité je, aby koalice byla po celé následující období udržitelná. Z toho důvodu navrhuji, přijmout k nám ještě ODS.”

V Praze ČSSD neuspěla

Vedle úspěšných kandidátů z řad Romů a Romek jsou i ti, kteří neuspěli. Na Praze 14 se do zastupitelstva nedostala ČSSD. Získala pouze 4.43 %. Překvapivě se proto zastupitelem nestal David Beňák, který kandidoval z druhého místa:

Já netvrdím, že nemůže být Rom problémový soused. Ale znám spoustu problémových sousedů, kteří nejsou Romové, říká David Beňák zástupcem náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva na Úřadu vlády

“Kandidoval jsem v Praze za sociální demokracii, což je v tomto regionu velký hendikep. ČSSD měla v Praze horší výsledky než jaký byl její průměr v jiných krajích.”

“Musím říct, že jsme všichni byli v šoku z toho, že bojujeme o 5% hranici a že jsme jí nedosáhli. Pro nás je to zpětná vazba od voličů, která mě osobně za Prahu 14 velmi mrzí. Myslím si, že ČSSD v koalici udělala spoustu dobré práce. Vedli jsme tímto směrem i naši kampaň, aby lidé věděli, co jsme udělali a co konkrétně chceme udělat. Důvodem naší prohry je podle mě to, jak lidé vnímají značku ČSSD. Kdybych byl dvojkou na kandidátce jakékoliv jiné strany s výjimkou komunistů a SPD, tak by to vypadalo úplně jinak.”

David Beňák se zamýšlí nad letošním rekordním počtem kandidujících Romů a Romek do komunálních voleb:

“Zdá se, že Romové chápou, že aby se něco ve společnosti změnilo, musí být sami aktivní. Být volen a volit je jedno ze základních občanských práv. Každodenní život totiž nejvíce ovlivňujeme právě přes komunální politiku. Lidem tato politika připadá smysluplnější – zastupitel dělá konkrétní věci. Ve sněmovně je těžší vztahovat se ke konkrétním opatřením, má to spíše míru obecnosti. Lidé se také mnohem hůř přesvědčují o tom, že některé věci skutečně změníte.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio