Čína na nátlak Evropské unie omezuje přísun levného textilu

Čína ode dneška zavádí nový systém kvót na vývoz textilu. Jde o opatření, která mají omezit příliv levného oblečení do Evropy. Asijský textil doslova zaplavil státy unie letos po prvním lednu. Od tohoto data totiž padla v důsledku členství Pekingu ve Světové obchodní organizaci omezení na dovoz čínského textilu do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Sídlo Evropské komise v Bruselu | Foto: Euroskop

Textilní továrny se na začátku roku ocitly pod extrémním tlakem asijské konkurence. Dovoz některých druhů oblečení šel nahoru o stovky procent. Unijní výrobci proto od té doby apelovali na evropskou exekutivu, aby s tím něco udělala.

Po jednáních mezi Bruselem a Pekingem došlo k dohodě o tom, že Čína dobrovolně svůj export textilu utlumí. Číňané tím odvrátili hrozbu dovozních kvót ze strany EU. Podle nového systému teď bude tamní ministerstvo obchodu přidělovat každému čínskému producentovi exportní licence založené na vývozu společnosti s předešlých 12 měsíců.

Podle ekonomického ředitele Jitexu Písek Radka Slavíčka je dohoda prvním významným úspěchem v úsilí o udržení českého textilního průmyslu. Sama o sobě ale problém neřeší. "Hrozba zvýšení dovozů, jaké jsme zaznamenali na počátku roku, je na nejbližší období zažehnána, ale je potřeba vyvíjet další jednání a tento problém řešit," upozornil Slavíček.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme