Ergoterapie v nemocnici ve Frýdku-Místku

21. červenec 2005
Trendy

Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela novou ambulanci ergoterapie. Pracoviště slouží pro pacienty s částečným ochrnutím horních končetin, většinou po mozkové mrtvici a úrazech. Lidé se v ambulanci učí soběstačnosti, zlepšují pohyblivost a ovládání svých rukou. Ergoterapie v nemocnicích běžná není. Podobná pracoviště jsou zejména v rehabilitačních ústavech.

Otevřením ergoterapeutické ambulance jsou rehabilitační služby komplexní. Na léčebnou tělesnou výchovu, elektroléčbu a vodoléčbu navazuje ergoterapie, která rozvíjí především jemnou motoriku. Jak upozorňuje vrchní sestra rehabilitacen Vladimíra Bernatíková, výhodou je rychlost, se kterou výcvik přichází.

Bernatíková: Nečeká se na vyřízení žádosti, ale nastupuje se bezprostředně po uraze či onemocnění.

Pan František začal docházet na ergoterapii už před 6 týdny, je po mozkové mrtvici, přestala mu sloužit pravá ruka.

Pan František: Nedokážu koncentrovat sílu, nemůžu odemknout zámek a takových věcí je hodně.

Ergoterapeutická ambulance imituje svým vybavením běžnou domácnost. Je tam kuchyňská linka, vana, postel. Lidé se učí obléci, obout, otvírat okna. Ergoterapeutka Alena Chojková má řadu neobvyklých pomůcek, třeba kostky, plastelínu, korálky, míčky, špendlíky a jiné.

Chojková: Vše slouží ke každodennímu běžnému životu, cvičíme jemnou motoriku, přesné pohyby, jejich koordinaci.

Ergoterapie vyžaduje velkou trpělivost, soustředění a vůli pacienta.

Pan František: Pomáhá mi to hodně, jinak by to nešlo. Nechci být mimo, snažím se získat zpátky sebedůvěru, sílu, pružnost a pohyblivost prstů. Dokážu nyní sundat i kolíček na prádlo, před dvěma měsíci bych to schopný udělat nebyl.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu