Při atentátech v egyptském Šarm aš-Šajchu zemřel i Čech

Známá egyptská letoviska Šarm aš-Šajch a Naama Bay se v noci na neděli stala cílem bombových útoků, ke kterým se přihlásili islámští teroristé řadící se ke skupině Al-Káida. Důsledky jsou tragické: Více než 80 mrtvých, včetně osmi cizinců. Počet zraněných se blíží ke 200, přes 20 z nich je v kritickém stavu. Mezi mrtvými je i občan České republiky. Prvním speciálem ČSA vypraveným z ruzyňského letiště se z Šarm aš-Šajchu do vlasti vracelo zhruba 100 českých turistů. Jde o vůbec nejkrvavější teroristický útok proti turistickým cílům v Egyptě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky těžce poškozeného hotelu Ghazala Gardens

Trosky těžce poškozeného hotelu Ghazala Gardens | Zdroj: ČTK

Teroristé udeřili na turistické cíle v Egyptě. Nocí se ozvalo několik výbuchů, explodovaly automobily s nastraženými výbušninami. Nejsilnější detonace zasáhla hotel Ghazala Gardens. Exploze zcela zničila fasádu a pod jejími troskami by ještě mohli být lidé. Další nálož vybuchla na bazaru v asi šest kilometrů vzdáleném městě Šarm aš-Šajch, třetí pak na parkovišti poblíž hotelu Mövenpick, který leží rovněž v Naama Bay.

Dovolená se tak pro turisty změnila v noční můru. Po detonacích u hotelů a na bazaru plném lidí se rozpoutal zmatek. Lidé ve strachu z dalších útoků utíkali do svých domovů a hotelů.

Mezi mrtvými je i Čech

Šéf české diplomacie Cyril Svoboda potvrdil, že při útocích byl podle předběžných informací zabit jeden občan České republiky a další byl zraněn. Nemusí jít o konečná čísla, protože čeští diplomaté v Egyptě nyní objíždějí tamější nemocnice a zjišťují, zda mezi oběťmi teroristického činu nejsou i další Češi. Ministr také připomněl, že v postižené oblasti je 1500 až 2000 českých občanů, kteří jsou ubytováni ve 30 až 40 hotelech. Zranění lidé jsou umisťováni i do nemocnic vzdálených 100 kilometrů od místa neštěstí. Mezi zraněnými cizinci je podle egyptských činitelů evidováno devět Italů, pět Saúdských Arabů, tři Britové, Rus, Ukrajinec a izraelský Arab. Britské ministerstvo zahraničí ale hovoří o osmi zraněných Britech.

Přehrát

00:00 / 00:00

C. Svoboda o průběhu atentátu a situaci českých občanů

Černínský palác po teroristických akcích nedoporučuje českým občanům cestovat v nejbližší době zejména do postižené oblasti Šarm aš-Šajch a Naama Bay. V těchto lokalitách bylo poškozeno několik hotelů a lze očekávat, že budou uzavřeny nebo bude jejich provoz omezen. Českým turistům, kteří se chystají na cestu do postižené oblasti, doporučuje, aby se na aktuální situaci informovali u své cestovní kanceláře, na linkách ministerstva zahraničních věcí (224 182 425 a 224 182 837) a aby nadále sledovali informace, které budou ministerstvo a naše velvyslanectví v Káhiře o vývoji situace zveřejňovat.

Ministerstvo vnitra zřídilo bezplatnou linku první psychologické pomoci pro příbuzné lidí, kteří pobývají v egyptském letovisku zasaženém teroristickým útokem. Linka slouží nepřetržitě - číslo je: 974 833 235.

Mluvčí cestovní kanceláře Fischer Daniel Plovajko Radiožurnálu řekl, že jejich klienti mezi oběťmi nejsou. Stejnou informaci poskytly i cestovní kanceláře Čedok a Exim tours.

Speciálem ČSA se vracela stovka českých turistů

České aerolinie v neděli odpoledne vyslaly do Egypta speciál s lékařem a psychologem na palubě. Jak přímo ze Šarm aš-Šajchu hlásil zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Robert Mikoláš, prvním speciálem ČSA vypraveným z Prahy se z Egypta do vlasti vracelo 99 českých turistů. Panika je v letovisku zejména mezi britskými turisty, kteří se snaží dostat za každou cenu a co nejrychleji do Velké Británie. Bezpečnostní opatření se zostřila i poté, co Šarm aš-Šajch navštívil egyptský prezident Mubarak.

Další čeští turisté budou z egyptského letoviska přepraveni do Prahy třemi dalšími plánovanými lety ČSA v neděli a v pondělí 24. a 25. července. České aerolinie jsou tak schopny během příštích dvou dnů přepravit svými velkokapacitními letadly Airbus A310 a A321 zhruba 600 českých občanů zpět do vlasti.

K útokům se hlásí sympatizanti Al-Káidy

K atentátům se přihlásila skupina, jež se sama řadí k teroristické síti Al-Káida. "Tato operace je reakcí na síly zla, které prolévají krev muslimů v Iráku, Afghánistánu, Palestině a Čečensku," stojí v textu. Autenticitu textu zveřejněného na islámských internetových stránkách však zatím nelze ověřit, uvedla agentura AFP. Autoři prohlášení se označili za představitele "skupiny Al- Káidy v zemích Levanty a v Egyptě". Levanta je obecný název zahrnující oblast Sýrie, Libanonu, Palestiny, Jordánska a Izraele. Útoky v Egyptě byly podle všeho vedeny sebevražednými atentátníky, což ukazuje na islámské radikály.

Útoky ostře odsoudili generální tajemník OSN Kofi Annan, japonská, palestinská a ruská vláda. Izraelská armáda nabídla Egyptu svou pomoc při vyprošťování zraněných v troskách budov. Záchranářské týmy uvedla do stavu pohotovosti. V Sinaji je nyní odhadem na prázdninách asi 10.000 Izraelců. Český prezident Václav Klaus v telegramu svému egyptskému kolegovi Husnímu Mubarakovi vyjádřil účast a připomněl, že terorismus je jedním z nejnebezpečnějších fenoménů, jakému současná civilizace čelí. Zdůraznil také odhodlání České republiky neustupovat tomuto zlu, postavit se mu a vykořenit ho.

Ruský prezident Vladimir Putin i německý kancléř Gerhard Schroder vyzvali k jednotě a spolupráci v boji proti mezinárodnímu terorismu. V podobném duchu se vyjádřila také Francie, Velká Británie a Itálie. Podporu Egyptu vyjádřili také Izrael, Palestina a Jordánsko. Írán si při odsouzení útoků neodpustil kritiku Spojených států, které prý mají změnit svoji politiku boje proti terorismu, v níž podle íránského ministerstva zahraničí měří dvojím metrem.

Jde o nejkrvavější útok v Egyptě od roku 1997, kdy islámští radikálové zabili 58 zahraničních turistů a čtyři Egypťany v Luxoru. V dubnu zahynuli při útocích v Káhiře tři lidé. V říjnu loňského roku bylo při atentátu v rudomořském letovisku Taba u izraelské hranice zabito 34 lidí.

Bezpečnostní informační služba nemá žádné konkrétní náznaky, že by Česku hrozily podobné útoky, jaké se odehrály v Egyptě. BIS je momentálně v plné pohotovosti. V současnosti spolupracuje po celém světě s více než 50 službami z přibližně 40 zemí. Jakékoli dlouhodobější zpravodajské styky se zahraničními partnery však musí schválit vláda. Jak Radiožurnálu řekl mluvčí BIS Jan Šubert, v případě nebezpečí jsou schopni spolupracovat i s dalšími partnery.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Petr Doležel, Zuzana Bančanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme