Lesy při odstraňování kalamity v Tatrách porušily zákon

Slovenské Státní lesy porušily zákon při odstraňování kalamitního dřeva v Tiché a Koprové dolině. Potvrdila to kontrola slovenské inspekce životního prostředí. Státní lesy čeká v nyní správní řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry | Foto: Jan Rosenauer

Na neoprávněný zásah do přísně chráněného území upozorňovali ekologové. Státní lesy zahájily práce v červnu a zdůvodňovaly je zpřístupněním tras z bezpečnostních důvodů. Tvrdily, že se musí dřevo vytěžit, aby se v případě potřeby dostala do lokality například hasičská auta.

Protestovalo i vedení tatranského národního parku, protože do oblasti s nejvyšším stupněm ochrany nasadily lesy dokonce i těžkou techniku. Ochranáři se pokusili bránit přístupové cesty vlastními těly, podnik ale najal soukromou bezpečnostní službu.

Do sporu nakonec vstoupili ministři zemědělství a životního prostředí, kteří nařídili práce zastavit. Inspekce poté zjistila závažné porušení zákona, protože lesy zasáhly do biotopu národního významu bez příslušného povolení.

Renata Havranová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme