Vraždu nizozemského režiséra Thea van Gogha potrestal soud doživotím

Zbytek života stráví vrah nizozemského režiséra Thea van Gogha za mřížemi. Amsterodamský soud dnes uznal Mohammeda Bouyeriho vinným z vraždy, která byla motivována náboženskou nenávistí. Mohammed Bouyeri loni 2. listopadu brutálně napadnul a zabil kontroverzního režiséra Thea van Gogha. Jde o událost, která nenechala chladným snad vůbec nikoho v Nizozemsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mohammad Bouyeri

Mohammad Bouyeri | Zdroj: ČTK

Známý rebel a potomek slavného malíře, Theo van Gogh, natočil kontroverzní snímek Poddanost, který kritizoval postavení žen v islámských společnostech a který vyvolal velkou pozornost veřejnosti. Mladík marockého původu si na van Gogha počkal při jeho projížďce na kole ulicemi Amsterodamu 2. listopadu loňského roku. Na mrtvé tělo připíchnul nožem dopis, ve kterém byly úryvky z Koránu a který byl adresován nizozemské političce somálského původu Ayaan Hirsi Aliové. Ženě, která s van Goghem na snímku spolupracovala.

Vražda van Gogha vyvolala v Nizozemsku další debaty o soužití s přistěhovalci. Důsledkem byly i divoké reakce v podobě vzájemných náboženských potyček a celá série žhářských útoků na muslimské školy, mešity i kostely.

Soudce Udo Willem Bentinck dnes oznámil, že Mohammed Bouyeri dostává doživotí. Jeho čin byl podle něj teroristickým aktem, který způsobil velký strach a pocit nejistoty v nizozemské společnosti. Verdikt tedy přesně odpovídá tomu, co se očekávalo.

Nizozemsko nemá trest smrti, takže doživotní trest pro Bouyeriho je nejvyšším možným trestem. O vině byla naprosto přesvědčená obžaloba, která ji doložila důkazy, jako byly výpovědi očitých svědků, balistické stopy, testy DNA. Bouyeri sám se k vraždě během soudu přiznal. Prohlásil, že kdyby se někdy dostal ven z vězení, tak by udělal přesně to samé.

Nizozemský režisér Theo van Gogh | Foto: ČTK/AP

Jak Českému rozhlasu řekl analytik Ústavu mezinárodních vztahů Pavel Barša, Bouyeri je typickou ukázkou mladých muslimů, kteří prožili celý život na západě, ale jsou připraveni vraždit ve jménu islámu. Útočníci z londýnského metra mají podobný životopis jako Bouyeri.

"Je třeba upozornit na to, že lidé typu Bouyeriho, podle toho, co o něm víme, byli poměrně vykořenění i z té tradiční přistěhovalecké komunity. On většinu času trávil na internetu, kde si prohlížel webové stránky globálních fundamentalistických organizací. Většinou se ten konflikt představuje jako konflikt tradičních muslimů, kteří si přivezli kulturu z muslimských zemí a mají problém s moderní západní kulturou. Ale Bouyeri je úplně jiný případ," myslí si Barša.

Český ambasador v Haagu Petr Kubernát potvrzuje, že i přes ukončení vzájemných útoků, nemůžeme popsat situaci v Nizozemí jako klidnou: "Ta situace se ustaluje, jenomže není to podle mě normální. Nevrátilo se to k normálu, kde by to všichni chtěli mít. K určitým drobným potyčkám stále dochází."

Napětí je v Nizozemsku znát a lidé z toho rozhodně nemají dobrý pocit. Lidé v Nizozemsku se čím dál víc bojí, což potvrzuje i arabista Hans Jansen z amsterodamské univerzity: "Mnohem víc než na podzim. Je tu spousta lidí, kteří se nechávají chránit profesionálními službami 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Nechávají si hlídat domy. A i ti ostatní se mnohem víc koukají kolem sebe."

Pavla Kvapilová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme