USA: 30 senátorových spolupracovníků pozitivních na antrax

Na tři desítky pracovníků úřadu šéfa demokratické většiny v americkém Senátu Thomase Dashla byly vystaveny vlivu antraxu. Vyplývá z testů, které byly u senátorových spolupracovníků provedeny. Experti ale zdůrazňují, že tyto osoby nejsou snětí slezinnou nakaženy. Thomas Daschle dostal dopis s práškem obsahujícím bakterie antraxu už před dvěma dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

agenti FBI

agenti FBI | Zdroj: ČTK

Podle kongresových zdrojů se jedná o zhruba tři desítky osob, které byly v pondělí v úřadu senátora Daschla, když jedna z jeho spolupracovnic otevřela dopis obsahující podle expertů velmi čistou formu bakterií antraxu. Bakterie antraxu se zřejmě dostaly do ventilačního systému budovy, kde je senátorova kancelář. Všechny osoby, které mohly být vystaveny antraxu, berou antibiotika. Lékaři od pondělí vyšetřili v Kongresu na 1400 lidí, stovky dalších na vyšetření čekají. Dolní komora Kongresu přerušila do úterý svou práci a v celém komplexu budov Kapitolu proběhnou bezpečnostní prohlídky. FBI vyšetřuje podobnost mezi dvěma dopisy obsahujícími antrax, které byly zaslány do Senátu a do televizní stanice NBC v New Yorku.

Prezident George Bush Kongres požádá o další 1,5 miliardy dolarů pro boj s bioterorismem. Je to šestkrát více, než bylo na tento účel v rozpočtu vyčleněno v loňském roce. Informoval o tom dnes v Senátu ministr zdravotnictví Tommy Thompson.

Olga Krupauerová, Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme