Strakonice prodlužují cyklostezky

4. srpen 2005

Výstavbu nového úseku cyklostezky na okraji Strakonic zahájí v září tamní radnice. Celkem stavba přijde zhruba na šest milionů korun. "Vybudování podpořil Jihočeský kraj grantem ve výši 800.000 korun," řekl ČTK strakonický starosta Pavel Vondrys. Letos by měli cyklisté projíždějící městem využívat i další nový úsek. Povede od pivovaru přes oddechovou zónu Podskalí a skončí ve tři kilometry vzdáleném Novém Dražejově. I s osmimilionovou dotací od státu za něj radnice zaplatí asi 13 milionů korun.

Nová půl kilometru dlouhá cyklostezka na Katovické ulici vznikne jako čtyřmetrový pás dlažby od kruhové křižovatky v Bavorově ulici ke světelné křižovatce u Penny Marketu podél průtahu městem na Klatovy. Její zpevněný povrch využijí i chodci, od cyklistů je oddělí vodorovné značení, řekl ČTK vedoucí odboru dopravy strakonické radnice Václav Býček. "Kromě toho získá oblast i nové ozelenění," dodal.

Cyklistické stezky ve Strakonicích zažily v posledních letech prudký vývoj. V provozu jsou již zhruba tři kilometry vnitroměstských úseků. Za ně již radnice i s dotacemi zaplatila přibližně 1,5 milionu korun. Část jich vede u továrny firmy ČZ, další pak podél průtahu na Prahu. Hlavní trasa, na níž by v budoucnu měl úsek v Katovické ulici navázat, směřuje od vlakového nádraží kolem teplárny k mostu Jana Palacha. Zde ale vede po chodníku, a cyklisté tak musejí dávat pozor na chodce.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio