Chováním policistů na CzechTeku se zabývá Inspekce ministra vnitra

Chování některých policistů při zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek začala vyšetřovat Inspekce ministra vnitra. Podle Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva vychází inspekce ze záběrů, které odvysílaly televizní stanice. Záběry zachycovaly policisty surově bijící a kopající účastníky technoparty, kteří nekladli žádný odpor. Kolika policistů se vyšetřování týká Masaříková neupřesnila. Není zatím ani zřejmé, jak dlouho bude vyšetřování trvat. Policie navíc zřídila zvláštní tým, který se postupem policistů proti účastníkům CzechTeku zabývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie zasahuje proti technoparty

Policie zasahuje proti technoparty | Foto: Štěpán Kotrba

Speciální policejní tým zřídil náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák. Tým podle svých slov sestavil proto, že se na policejním prezidiu sešly tisíce stížností od občanů na chování policistů během zásahu. Vedoucí tohoto týmu požádal veřejnost, ale i média o poskytnutí zejména průkazných dokumentů, videozáznamů, fotografií a podobně, které mohou přispět k objasnění celé situace.

Občané se mohou obracet na adresu Policejní prezidium ČR, PO BOX 62/OKS, Praha 7, 170 00 nebo telefonovat na číslo 974 834 319, faxovat na 974834706 či použít adresu oks@mvcr.cz.

Aktivisté Stanislav Penc, senátor Jaromír Štětina a někteří účastníci party však záběry poskytnout nechtějí. Nevěří ve schopnost policie tuto záležitost objektivně vyřešit. Štětina by svědectví technařů a majitelů poničených pozemků poskytl jedině nezávislé vyšetřovací komisi, a to s jejich výslovným souhlasem.

"Nevidíme důvod, proč bychom měli poskytovat materiály, které máme, lidem, kterým nevěříme. Proto jsme se rozhodli, že poskytneme materiál jenom nezávislé komisi, která, doufejme, na parlamentní půdě vznikne," řekl Penc.

Postup policie a dalších orgánů státní správy v souvislosti s násilně rozpuštěnou sobotní akcí prošetří i ombudsman Otakar Motejl. Veřejný ochránce práv se k tomu rozhodl poté, co dostal elektronickou poštou četné písemné protesty na postup policie. Motejl ve věci už podnikl první kroky.

Demonstrace na Letné budou pokračovat v sobotu

Postup policistů vyvolal kritiku zejména opoziční ODS, prezidenta Václava Klause a také některých koaličních politiků. Ministr vnitra František Bublan naopak zákrok policie hájí a nehodlá kvůli němu odstoupit z funkce. "Jsem přesvědčen, že právo je na naší straně. Dostávám hodně podpory i od veřejnosti, tak to bych byl zbabělec, kdybych teď odešel," uvedl Bublan.

Ke kritikům zásahu se připojila také organizace na obranu lidských práv Amnesty International. Výhrady má zejména proti použití policejní síly vůči účastníkům akce, jejímž cílem nebylo vyvolávání nepokojů.

Mezinárodní centrála Amnesty International v Londýně vyzvala českou vládu, aby zahájila otevřené a nezávislé vyšetřování zásahu a vyjádřila znepokojení nad skutečností, že v zemi zcela chybí nestranný mechanismus pro šetření stížností na postup policie, který by byl nezávislý na ministerstvu vnitra. Na rozdíl od mezinárodní centrály organizace se její česká pobočka hodnocení policejního zákroku zdržela.

Účastníci technoparty, kteří se domnívají, že při zásahu došlo k porušení lidských práv a Ústavy, hodlají pokračovat v protestech, dokud policie svůj víkendový zásah nevysvětlí. Na sobotu je ohlášena další demonstrace na pražské Letenské pláni. "Každopádně žádáme prošetření jak od českých orgánů, tak od mezinárodních organizací," řekl jeden z organizátorů demonstrací David Čermák.

O sobotním policejním zásahu proti účastníkům CzechTeku chtějí mluvit i senátoři. Místopředseda ústavně právního výboru a zároveň starosta Tachova Ladislav Macák byl jako jeden z mála politiků byl na místě technoparty v Mlýnci. Podle něj přijeli někteří účastníci akce už s tím, že vyprovokují zásah.

"Přijeli tam někteří účastníci s tím, že mají roušky, masky, respirátory a třeba i nože. Jsou to ale především cizinci. Ti, kteří se přijeli normálně bavit, tak mohli bez problémů projít kordonem policistů, ti je pouštěli naprosto bez problémů," tvrdí Macák.

Senátní výbor pro obranu a bezpečnost ale včera dospěl k závěru, že policejní zásah byl nepřiměřený. Policie zásah zdůvodnila tím, že bránila soukromé pozemky, na které účastníci party vstupovali bez svolení majitelů.

Technaři jedou uklízet louku u Mlýnce

Po policejním zásahu zůstalo na louce u Mlýnce mnoho střepů a odpadků. Úklidem chtějí účastníci CzechTeku dostát svojí odpovědnosti za stav místa, jak jim to ukládá nájemní smlouva. Na louce uklízelo dnes po poledni jen něco přes deset lidí. Věří však, že další lidé ochotní uklízet ještě přijedou. Zástupce majitele pozemku Constantin Plesky dal technařům kvůli úklidu souhlas ke vstupu na louku i po skončení platnosti nájemní smlouvy. Zároveň jim povolil postavit tam stany.

Plesky považuje louku u Mlýnce za ideální místo pro konání CzechTeku. Byl navíc spokojen s tím, jak účastníci udržovali pořádek. "Nejbližší vesnice je čtyři kilometry, navíc je krytá vysokým stromovým porostem," řekl. Premiér Paroubek po návštěvě obce Přimda na Tachovsku, v jejímž okolí se technoparty konala, prohlásil, že účastníci CzechTeku způsobili majitelům pozemků statisícové škody.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme