Akcie Vítkovice Steel patří ruské firmě Mastercroft

Poslední privatizace v českém hutnictví byla završena dnes v poledne. Zástupci státu podepsali smlouvu o prodeji 99 procent akcií huti Vítkovice Steel ruské firmě Mastercroft ze skupiny Evraz. Společnost zaplatí za Vítkovice Steel 7 miliard 50 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charalambos Michaelides a Martin Pecina

Charalambos Michaelides a Martin Pecina | Zdroj: ČTK

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina je spokojen: "Získali jsme za společnost Vítkovice Steel cenu, kterou by ještě před půl rokem nikdo neočekával, cenu, která je velmi seriózní a která obráží atraktivitu společnosti pro evropského investora."

Méně spokojeni jsou lidé ve Vítkovicích. Mají obavy, že ztratí práci. "Propouštět se bude určitě. Krizový scénář je připravený, seznamy jsou. Já mám blízko důchod - takže na shledanou," řekl jeden z dělníků Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Evraz se ale ve smlouvě zavázal, že zaměstnanost v podniku zachová. Kromě toho vloží do společnosti další dvě a půl miliardy a také podpoří rozvoj v regionu částkou 800 milionů korun. Na tyto prostředky se těší hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Peníze by rád vložil například do infrastruktury: "Vidím jako velmi významné například letiště Mošnov, které by dlouhodobě mělo být i určitým přestupním místem pro Asii a Rusko," prohlásil Tošenovský.

Těsně před prodejem se v tisku objevily zprávy, že ruská společnost čelí podezření, že jeden ze svých podniků získala nelegálně. Na Evraz jsou prý kvůli tomu podány žaloby ve Spojených státech a v Lucembursku.

Náměstek Pecina tuto informaci považuje za účelovou. Na privatizační proces podle něj nemá vliv: "Kdybychom podle této zprávy posuzovali proces podpisu, tak bychom asi byli směšní." Zástupce Evrazu Boris Kandaurov označil tuto informaci za nedorozumění.

Smlouvu o prodeji Vítkovic musí ještě posvětit Evropská komise. Ta totiž hlídá, aby transakce byla slučitelná s právem Evropské unie.

Lucie Weissová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme