Zvýšení koncesionářských poplatků prošlo Senátem

Nejspíš už od podzimu se za televizi i rozhlas bude platit víc. Televizní poplatky vzrostou ze 75 korun měsíčně nejprve na 100, v roce 2007 na 120 a o rok později na 135 korun. Za rozhlas by lidé měli místo nynějších 37 platit 45 korun. Z veřejnoprávní obrazovky navíc postupně prakticky úplně vymizí reklama. Počítá s tím novela, která dnes bez větších problémů prošla schůzí senátorů. Ti se totiž nakonec rozhodli, že využijí svého práva a nebudou se jí zabývat. Předlohu ještě musí podepsat prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Senátu

Sídlo Senátu | Foto: Jan Rosenauer

Předsedkyně senátního Klubu otevřené demokracie Soňa Paukertová považuje dosažený kompromis v tak komplikované věci, jako jsou koncesionářské poplatky, za dobrý. "Zároveň ale musím řici, že je možná třeba se do budoucna zamyslet nad konstrukcí samotného poplatku - dokonce si dokážu představit, že by televize byla placena například ze sdílených daní, jako jsou placeny obce. Z mého pohledu by se tímto způsobem byla zajištěna větší nezávislost na politické reprezentaci a televize by si rovněž zajistila vyšší veřejnoprávnost. Tento problém ale zatím není na stole a zatím se od poslaneckého návrhu zákona nedá očekávat," řekla Paukertová.

I když schválení zákona podpořila, není si předsedkyně senátního Klubu otevřené demokracie jako řada dalších zákonodárců úplně jista tím, že by z veřejnoprávní obrazovky měla postupně prakticky úplně zmizet reklama. "V tomto ohledu mám určitou pochybnost. I přesto jsem však hlasovala pro zákon tak, jak byl navrhován Poslaneckou sněmovnou, z toho důvodu, že tam to prošlo úplně těsnou většinou," komentuje své rozhodnutí Paukertová.

Předsedkyně dále Českému rozhlasu popsala, jaké by mohly být důsledky opětovného zamítnutí zákona o koncesionářských poplatcích. "Tento zákon už jednou nebyl přijat v žádné podobě - ani v senátní, ani poslanecké - a já se obávala, že by schvalování mohlo znovu zcela zkrachovat. V tom případě by totiž hrozilo nebezpečí, že by Česká televize neměla možnost připravit se na digitalizaci, kterou vidím jako klíčovou," prohlásila senátorka.

Senátor za ODS Josef Pavlata České televizi řekl, že postupné vymizení reklamy vítá. "Vítám především postupné snižování reklamy, vítám možnost, která doufám, že se podaří uskutečnit, a to získání neplatičů." Míru zvyšování poplatků pak kladně hodnotí předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř. "Tuto rychlost hodnotím velmi pozitivně, protože senátoři urychlili legislativní proces, a umožnili tak veřejnoprávním médiím plnit své poslání," řekl České televizi Talíř.

Vít Dvořák, Markéta Pešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme