Provoz v budějovických ulicích budou hlídat nové radary

11. srpen 2005

Řidiče v Českých Budějovicích budou kontrolovat radary. Případné přestupky zadokumentují a magistrát pak za ně bude moci od řidičů vybírat pokuty. Představitelé jihočeské metropole si od provozu zařízení slibují, že se ve městě zvýší dopravní bezpečnost a ubude přestupků. Město podepsalo smlouvu se společností Czech Radar, která bude radary provozovat zatím zkušebně tři měsíce. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Tři radary budou nejen měřit rychlost projíždějících vozidel, zaznamenají také řidiče, kteří projíždějí křižovatkami na červenou. Firma bude během zkušební doby pro vedení Českých Budějovic také zpracovávat týdenní statistiky měření. "Pokud se naplní naše očekávání a dojde skutečně ke zvýšení dopravní bezpečnosti a snížení přestupků, budeme v provozu měřících zařízení pokračovat," uvedl náměstek primátora Juraj Thoma. Podle ředitele společnosti Czech radar Milana Bednáře už firma začala zařízení instalovat. Radary tak budou monitorovat přestupky již v srpnu. Během tříměsíční zkušební doby bude společnost provozovat zařízení na své náklady. Na další provoz, který bude financovat město, by měly stačit vybrané pokuty. "V tom nejhorším případě je ten projekt samofinancovatelný," řekl ČTK Bednář.

Zkušenosti firmy, která testuje podobná zařízení v Prostějově a Plzni, naznačují, že provoz radarů má vliv na bezpečnost v ulicích a počet dopravních přestupků. "Od nasazení systému bývá v prvních třech měsících pokles v porušování předpisů až o 30 procent," řekl Bednář. Podle něj však také záleží na tom, jak tvrdě a důsledně města řidiče postihují. České Budějovice už koncem loňského roku vyzkoušely mobilní radar, který městu poskytl varovné statistické údaje. Za pouhých deset dní testování zaznamenalo zařízení 238 přestupků. Jeden z řidičů překročil předepsanou padesátikilometrovou rychlost o celých 60 kilometrů v hodině.

České Budějovice jsou na jihu Čech prvním městem, které bude mít radar, jenž umožní penalizaci přestupků. V jiných městech strážníci provozují pouze preventivní měřicí zařízení, která řidiče na rychlost upozorní a městům umožní vést si o prohřešcích statistiky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio