Konkurz na zkrachovalou Union banku prověřuje policie

Kriminalisté začali prověřovat konkurz na zkrachovalou Union banku. Českému rozhlasu to potvrdil dozorující státní zástupce. Správkyni konkurzní podstaty Michaelu Huserovou odvolal z funkce Vrchní soud v Olomouci, protože prý porušila své povinnosti. Podle verdiktu špatně zapisovala seznam majetku peněžního domu. Správkyně pochybení odmítá a chce se proti odvolání bránit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Státní zastupitelství sleduje vývoj kolem Union banky po vyhlášení konkurzu už delší dobu. Po zveřejnění nových informací nařídil žalobce Alexandr Dadam, ať kriminalisté vše ověří.

"Konáme prověřování okolností průběhu konkurzního řízení, respektive průběhu zpeněžování konkurzní podstaty. To je vlastně nová informace. Takže se tím nějakým způsobem budeme zabývat. V tomto směru už jsem dal pokyny policejnímu orgánu, jenom aby udělal předběžné šetření," potvrdil Dadam.

Vrchní soud v Olomouci o odvolání Huserové rozhodl na základě žaloby Romana Světlého, který zastupuje jednu z klientek banky. Podle soudu správkyně zpeněžovala majetek, který nebyl zapsán do soupisu konkurzní podstaty založeného v konkurzním spise.

Tímto způsobem prodávala Huserová vybavení celních pracovišť, mobilní telefony, ale i pohledávky za některými firmami. "Podle zákona lze prodávat pouze ty věci, které ve spisovém materiálu jsou zapsány a sepsány jako souhrn majetku. A ona prodávala věci, které tam ještě zapsány nebyly," vysvětluje mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Mluvčí zkrachovalé Union banky Oldřich Babický však říká, že Huserová postupovala správně. "Po prohlášení konkurzu vytvářela dílčí soupisy majetku a v okamžiku, kdy byl soupis úplný, ho předala na krajský soud do spisu. Bylo to začátkem dubna 2004, tedy zhruba sedm měsíců po prohlášení konkurzu," oponuje Babický.

Místopředseda krajského soudu v Ostravě Rostislav Krhút potvrdil, že nástupce Huserové jmenuje do tří týdnů. Do té doby bude funkci vykonávat dosavadní správkyně. "Nejdřív musí být rozhodnutí vrchního soudu doručeno prostřednictvím obchodního věstníku, což je otázka týden až deseti dnů, a poté přistoupím k jmenování nového správce konkurzní podstaty. Odhaduji, že by to mělo být během srpna," řekl Krhút.

Odvolaná správkyně se brání s tím, že má vše v pořádku a o prodejích informovala věřitelský výbor a konkurzní soud. Podle Huserové její odvolání zpochybňují čtyři na sobě nezávislé právní názory, které si nechala vypracovat u čtyř advokátních kanceláří. Chce proto podat dovolání k Nejvyššímu soudu a rovněž ústavní stížnost.

Mluvčí vrchního soudu věřitele uklidňuje, že současné dění vypořádání pohledávek nijak neohrozí. "Akorát se to trochu pozdrží tím, že je potřeba ustanovit nového správce konkurzní podstaty. Prodeje, které ona (Huserová) takto uskutečnila, byť mimo seznam, přesto jsou platné a peníze, kterého z toho byly získány, nadále budou použity v rámci konkurzního řízení," řekl Angyalossy.

Konkurz Union banky je zatím pro věřitele nejvýnosnějším bankovním konkurzem v Česku. Banka už vyplatila 75.000 klientům 20 procent jejich pohledávek, a rozdělila tak mezi ně tři miliardy korun. Výnos z konkurzu by měl být podle předběžných odhadů asi 34 procent, průměrný výnos z konkurzů v Česku je tři až pět procent.

Andrea Brtníková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme