Noční oblohu prosvětlí Perseidy

Slzy svatého Vavřince, i tak se lidově říká meteorickému roji Perseidy, který můžeme v těchto dnech pozorovat na noční obloze. Nejvíce jich bude vidět v noci z pátku na sobotu. Padat by mělo až čtyřicet meteorů během jedné hodiny. Pro pozorování nastane nejvhodnější čas hodinu před půlnocí, kdy zajde Měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorický roj Geminidy

Meteorický roj Geminidy | Foto: Gsi Teleinformatica

Ředitel Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně Jakub Rozehnal Českému rozhlasu Perseidy popsal: "Jedná se o malý kamínek, o prachové zrno o hmotnosti v řádu gramu, nebo ještě menší. Ale to tělísko vlétá do atmosféry obrovskou rychlostí, asi 60 kilometrů za sekundu. To znamená, že třením o atmosféru se rozžhaví a ve výšce zhruba 100 kilometrů nad zemským povrchem za sebou zanechá světelnou stopu."

Pro pozorování meteorického roje jsou hvězdářské dalekohledy zbytečné: "Stačí zaklonit hlavu a být trpělivý. V maximu bychom měli vidět zhruba jeden meteor za minutu. Stopy meteorů uvidíme po celé obloze. Stačí, když si najdeme nějaké volné prostranství, kde uvidíme co největší část oblohy. Pokud možno až k obzoru. Dobré je vybrat si oblast, která není světelně znečištěna. Vyjet si za město a dívat se na tmavou oblohu," dodává Rozehnal.

Lenka Šumová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme