Podle studie Temelín neovlivňuje negativně psychiku lidí v okolí

16. srpen 2005

Lidé žijící v okolí jaderné elektrárny Temelín žijí spokojený život a přítomnost elektrárny jejich psychiku nijak negativně neovlivňuje. Podle Lidových novin to vyplývá ze studie Lékařského informačního centra pro Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

"Zkoumali jsme reprezentativní vzorek tisíce respondentů v okolí Temelína a míst, kde žádná jaderná elektrárna nestojí. Zatímco v okolí Temelína nemělo takřka 74 procent dotázaných žádné důvody k životní nespokojenosti, v náhodně vybrané kontrolní skupině to bylo jen 60 procent," sdělil listu Petr Sadílek z Lékařského informačního centra v Praze.

Ačkoli mají lidé neustále na očích chladící věže elektrárny, výskyt depresivních stavů je u nich podle průzkumu statisticky výrazně nižší, než činí republikový průměr. Vyskytuje se zde ale nadprůměrný počet lidí, kteří jsou přesvědčeni, že nemají nad svým životem plnou kontrolu. "To může znamenat, že se nezamýšlejí nad důsledky případné havárie. Říkají si, že když už se má něco stát, stejně s tím nic neudělají. Tak proč se vzrušovat," míní v LN Sadílek. "Zpočátku tady s Temelínem nesouhlasil nikdo. Jenže když podepíšete desítky petic a nic se nestane, nakonec se přestanete rozčilovat," potvrzuje tuto teorii starousedlík z Litoradlic Jiří Vrzák. Jiní obyvatelé jsou ale smířlivější. "Se stavbou Temelína se například zlepšila čistota vody ve Vltavě, centrální vytápění napojené na elektrárnu zase výrazně zlepšilo čistotu ovzduší," tvrdí v LN starosta Týna na Vltavou Karel Hájek.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio