Kolovečský mlýn a Výletnice budou zvát k návštěvě Plzeňského kraje

16. srpen 2005

Kolovečský mlýn, který po semletí promění staré báby na mladá děvčata, by se měl stát jedním z lákadel k návštěvě Plzeňského kraje na celostátní výstavě cestovního ruchu "Regiontour" Brno 2006. Nápad se zrodil v hlavě radní pro cestovní ruch - Olgy Kalčíkové. Námět má zdůraznit význam rozvoje agroturistiky a cykloturistiky v Plzeňském kraji. Ten bude mít příští rok poprvé samostatnou prezentaci, protože každoročně měl společný stánek s krajem Jihočeským.

Autorka myšlenky nového pojetí stánku - náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti cestovního ruchu marketingu a neziskových organizací Olga Kalčíková, věří, že díky neobvyklosti prezentace se podaří přilákat nejen velký počet zájemců, ale také rozšířit pověst z 19. století o semletí starých báb na mladé dívky.

Podle legendy sestrojil přístroj Kajetán Matěj Černý, který se do Kolovče přiženil ze Švihova v roce 1831. Vyučený punčochář zanechal po svatbě svého řemesla a začal se živit jako celoláník na vyženěném ženině gruntu. V revolučním roce 1948 byl zvolen velitelem Národní kolovečské gardy. O tři roky později dal v obci postavit sirkárnu a deset domů, byl mecenášem školy, kostela i místních spolků. Především byl ale vyhlášeným šprýmařem. Legenda vypráví, že se v lednu 1863 náhodně potkali v kolovečském hostinci Kajetán Matěj Černý s mydlářským mistrem Jakubem Šperlem. Ten stavěl velkou budovu na konci Kolovče a nechtěl prozradit, v jakém oboru bude podnikat. Při dalším setkání hostinci, Černý povstal a prohlásil. "Já už vím sousede, co máš v plánu. Ty budeš mlít obilí. Ale jako že já se Černý jmenuju, budu mlít dřív než ty." Šperl se nechal nachytat a souhlasil, aby prohlášení bylo bráno za sázku o sud piva. Hned druhý den začal za zdmi Černého továrny také vznikat mlýn. Občané ho prvně spatřili při masopustním průvodu. Ze dvora vyjelo spřežení, které táhlo podivný stroj opatřený nápisem Parní mlýn na přemílání starých bab v poměru 7:1. Obsluhující chasa přivážela staré báby na trakařích ke mlýnu a sypala je do násypky. Po asi 10minutovém mletí vyšla z mlýna krásná a sličná panna. Tak prohrál mydlář sázku a Koloveč vešla ve známost jako obec s unikátním vynálezem. Postupně se měnila vizáž stroje, pohon, i velikost. Od roku 1948 už nevyjíždí o masopustu, nýbrž o srpnové kolovečské pouti. Největší změna nastala v roce 1949, kdy byl upraven mlecí poměr ze 7:1 na 1:1.

Kolovečský mlýn na přemílání bab

Zájemci o Plzeňský kraj budou moci získat u stánku Plzeňského kraje propagační materiály z tematické řady vycházející z Image prospektu, které byly poprvé představeny právě na Regiontouru 2005. Podle Olgy Kalčíkové byl v minulých letech velký zájem o informace týkající se možnosti ubytování, proto pro návštěvníky Regiontouru 2006 bude rozšířený katalog ubytování a katalog zaměřený na pobyt v kempech. Pro prezentaci Plzeňského kraje je připravena i sada speciálních turistických pohledů, tzv. Výletnic s tipy na výlety po celém kraji. Součástí každé Výletnice je klasický pohled s jednou navrženou turistickou trasou a odtrhovací část s fotografií a popisem trasy, včetně její délky, a cílového místa, kterou si turisté mohou nechat na památku.

cykloturistika
autor: Jiří Blažek
Spustit audio