Pohlednice z muzea lyžování na Holmenkohlenu

Hudba a sport hrají v životě i v historii Norů velkou a nezastupitelnou roli. Norští skladatelé 19. století stáli u kolébky národního obrození, stejně jako národní uvědomění pomáhaly vytvářet předlouhé tradice lyžování. Do muzea tohoto bílého sportu vás zavede zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslo

Oslo | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

"Muzeum bylo založeno už roku 1923 a je tedy nejstarším muzeem lyžování na světě," říká moje průvodkyně na pověstném Holmenkohlenu Sigdi Myrød. Vrch nad hlavním městem Oslo je pro Nory posvátný. "Je to něco jako ikona, jako Mekka. První závody ve skocích na lyžích se konaly právě tady v okolí, v tehdejší Kristianii, a od roku 1892 přímo zde na Holmenkohlenu."

Siluetu obřího můstku si jistě pamatují i všichni příznivci olympijského sportu. Dnes kromě muzea tu můžete prověřit i svoji fyzičku, při výšlapu na skokanský můstek. Odmění vás neopakovatelný pohled na město ležící kolem fjordu. Norsko dalo světu nejen toto slovo, ale také právě lyžování ve svých nejrůznějších druzích, jak mě ujistili norští přátelé. Od tradiční chůze starých žen v Norsku se dokonce odvozuje i dnes tak populární Nordic-walking.

Všechno začala parta nadšenců, norských vlastenců, kteří po celé zemi sbírali exponáty a staré tradice. A tak v muzeu na Holmenkohlenu najdete lyže malé, třeba s provázkovým vázáním, velké s kandahárem, i ty největší na světě. "Je třeba chránit všechny tyto tradice, které zdaleka nesahají jen do 19. století a které začaly od 20. století postupně vymírat. Naše tradice jsou totiž více než 4 tisíce let staré, s podobnými se mohou, i když v omezené míře, pochlubit už jen v Rusku," pokračuje Sigdi Myrød.

"Musíte si uvědomit, že 400 let jsme byli pod cizí nadvládou, a když jsme v 19. století začali budovat vlastní národní identitu, pak její součástí byly právě tradice lyžování a později také polárního bádání."

Lyžování je proto v Norsku zřejmě nejpopulárnějším sportem, a i když teď v pozdním létě ještě sníh v Norsku není, cvičí tu na zimu alespoň na kolečkových bruslích, ale samozřejmě s běžeckými hůlkami.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme