Sněmovní komise zatím neuzavřela kauzu důstojníka BIS Kukačky

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby prozatím nedospěla k žádnému závěru při objasňování případu bývalého důstojníka BIS Jaroslava Kukačky, ani kauzy několika vysokých důstojníků BIS, kteří před listopadem 1989 pracovali v komunistické Státní bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo BIS

Sídlo BIS | Foto: Jan Rosenauer

Případ bývalého důstojníka BIS Jaroslava Kukačky řeší sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby. Kukačka je podezřelý z finančních machinací a podle médií navíc ve vedení BIS působí bývalí příslušníci StB, z nichž tři měli projít školením u KGB v Moskvě.

Šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Jan Klas z ODS si myslí, že situaci je třeba vyjasnit, a proto na dnešek pozval šéfa BIS Jiřího Langa. Ještě před jednáním Radiožurnálu Klas řekl, na co především se bude Langa ptát: "Bude velice důležité, jak mi odpoví na otázku, zda tito příslušníci BIS - rozumějte potažmo bývalí příslušníci Státní bezepčnosti - mají prověrky na stupeň T. Pokud je budou mít, tak pak už je samozřejmě celá věc je velice vážná. Protože pro stupeň T nelze dostat osvědčení, v případě, že už jste dříve pracovali u nějaké takové služby jako byla Státní bezpečnost," připomněl Klas.

Jednání bylo neveřejné a přesto, že prozatím skončilo bez výsledku, označil ho Klas za velmi otevřené. "Témata byla velice vážná, pan ředitel se k tomu postavil skutečně čelem a jednání také probíhalo v režimu T, " řekl pak po jednání Klas. Nicméně názory členů komise na problémy se lišily, uvedl předseda, který již dříve nevyloučil, že bude požadovat radikální změny ve službě. Dnes však řekl, že kvůli omezeným pravomocím nemohla komise po Langovi chtít žádné personální kroky.

Šéf služby BIS Jiří Lang na otázku novinářů, jak dlouho ví o existenci bývalých pracovníků Státní bezpečnosti v nynější BIS, řekl že už od svého nástupu k tajné službě. Dodal, že o přijetí kontroverzních lidí on nerozhodoval.

Komise se k případům vrátí v září.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme