Katarský princ možná bude chtít odškodnění

Člen katarské královské rodiny Hámid bin Sání už opustil Českou republiku. U nás strávil skoro rok ve vazbě za sexuální zneužívání nezletilých dívek. Celkem si měl odpykat trest ve výši dva a půl roku. Sání možná požádá české úřady o náhradu za ušlý zisk, o který přišel během rovných 340 dnů vazby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sáního advokát  Josef Lžičař (vpravo)

Sáního advokát Josef Lžičař (vpravo) | Zdroj: ČTK

V rozhovoru s Radiožurnálem to nevyloučil jeho advokát Josef Lžičař: "On se konkrétně nevyjádřil, řekl, že si celou věc promyslí. Má určité výhrady i vůči postupu, který byl v dané věci v průběhu řízení."

Podle Lžičařova odhadu by Sání mohl za nezákonnou vazbu žádat odškodné až 300 tisíc dolarů. Advokát také vysvětlil, jak podobné případy upravují české zákony: "Kolik může člověk dostat za nezákonnou vazbu? Řeknu to jako právník jednoduše - v současné době dostanete ušlý výdělek. Jestli jste nebyl zaměstnaný, nemusíte dostat vůbec nic, pokud byste neprokázal, že než vás dali do vazby, jste měl dohodu o sjednání pracovního poměru a mohl jste si vydělat tolik a tolik."

Lžičař dodal, že Sání si údajně měsíčně vydělával jako podnikatel kolem 60 tisíc amerických dolarů. Včera se měl vyjádřit, že chce být s Lžičařem nadále ve spojení.

Ani ve své domovině se ale katarský princ Abdal Sání nevyhne trestnímu stíhání za sex s nezletilými dívkami. Radiožurnálu to řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun: "My jsme si nechali udělat zvláštní analýzu aktuálního katarského trestního práva. Ústava Kataru říká, že všichni jsou si před zákonem rovni, neplatí žádné výsady. Civilní soud podléhá katarskému ministerstvu spravedlnosti, všem hrozí stejný trest bez ohledu na to, jakého jsou postavení."

Nejvyšší soud včera odmítl argumentaci obecných soudů i Nejvyššího státního zastupitelství, že vydáním do domovské země by byl Sání odňat svému zákonnému soudci - tedy soudci ze země, kde čin spáchal. Podle názoru Nejvyššího soudu Městský soud v Praze, který zamítl žádost Sáního o propuštění z vazby, porušil zákon v neprospěch obžalovaného. Šlo o to, že ministr spravedlnosti Pavel Němec už před tím rozhodl o jeho vydání do Kataru. Soud měl proto stíhání přerušit a propustit Sáního z vazby.

Soudy i státní zastupitelství před tím tvrdily, že Němec neměl k rozhodnutí o vydání prince do Kataru pravomoc. "Z trestního řádu nelze dovodit, že by takový postup ministra vyžadoval souhlas soudu," zdůraznil soudce Nejvyššího soudu Antonín Draštík. Ministrovo jednání bylo v souladu se zákonem. Důvody, které Pavla Němce k žádosti o vydání vedly, Nejvyšší soud nezkoumal.

Stínový ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil v květnu vyjádřil názor, že pokud české úřady předají případ Kataru, nebude Sání odsouzen. Pospíšil to vysvětluje tím, že v Kataru je speciální typ trestního práva, které vychází z islámského práva šaríja. Pak svědectví ženy nemá takovou hodnotu jako svědectví muže. Navíc svědkem u soudu může být jen muslim starší 18 let. Ministr Němec ale argumentuje, že Katar vždy nepoužívá právo šaríja.

Milan Kopp, Jana Zemanová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme