Kauza katarského prince zřejmě skončí u Ústavního soudu

Tým právních expertů Občanské demokratické strany totiž chystá kvůli tomuto případu ústavní stížnost. Chce, aby Ústavní soud přezkoumal trestní řád, který dává ministru spravedlnosti právo předávat trestní stíhání do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hámid bin Abdal Sání opouští vazební věznici

Hámid bin Abdal Sání opouští vazební věznici | Zdroj: ČTK

Domnívají se, že takové právo je v rozporu s Listinou základních práv a svobod a zásadou zákonného soudu, čili že nikdo nesmí být odňat svému soudci. Stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil Radiožurnálu potvrdil, že impulsem byl právě postup ministra Pavla Němce.

"My si myslíme, že ministr spravedlnosti v této kauze rozhodoval nestandardně, že nebyly dány důvody pro to, aby bylo trestní stíhání předáno do Kataru, a proto chceme, aby Ústavní soud přezkoumal příslušnou pasáž trestního řádu, a pokud ji označí za protiústavní, aby ji zrušil. Myslíme si, že tímto postupem se zabrání do budoucna, aby podobná nestandardní rozhodnutí.byla dělána," zdůraznil Pospíšil..

Sání si měl v Česku odpykat za sex s dětmi 2 a půl roku vězení. Nejvyšší soud ale jeho případ předal toto pondělí do Kataru. Vydání Sáního prosazoval ministr spravedlnosti Pavel Němec navzdory mínění obecných soudů. Na stranu ministra se nakonec postavil Nejvyšší soud, který konstatoval, že trestní řád takový postup umožňuje.

Princ by mohl chtít odškodnění

Podle Lžičařova odhadu by Sání mohl za nezákonnou vazbu žádat odškodné až 300 tisíc dolarů. Advokát také vysvětlil, jak podobné případy upravují české zákony: "Kolik může člověk dostat za nezákonnou vazbu? Řeknu to jako právník jednoduše - v současné době dostanete ušlý výdělek. Jestli jste nebyl zaměstnaný, nemusíte dostat vůbec nic, pokud byste neprokázal, že než vás dali do vazby, jste měl dohodu o sjednání pracovního poměru a mohl jste si vydělat tolik a tolik."

Lžičař dodal, že Sání si údajně měsíčně vydělával jako podnikatel kolem 60 tisíc amerických dolarů. Včera se měl vyjádřit, že chce být s Lžičařem nadále ve spojení.

Ani ve své domovině se ale katarský princ Abdal Sání nevyhne trestnímu stíhání za sex s nezletilými dívkami. Radiožurnálu to řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun: "My jsme si nechali udělat zvláštní analýzu aktuálního katarského trestního práva. Ústava Kataru říká, že všichni jsou si před zákonem rovni, neplatí žádné výsady. Civilní soud podléhá katarskému ministerstvu spravedlnosti, všem hrozí stejný trest bez ohledu na to, jakého jsou postavení."

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme