ÚHOS znovu prošetří údajný kartel stavebních spořitelen

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil pokutu stavebním spořitelnám, kterou jim udělil kvůli údajné kartelové dohodě o poplatcích. Bývalý ředitel úřadu Josef Bednář došel k závěru, že úřad při posuzování tohoto případu formálně pochybil a vrátil ho k novému přešetření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Mluvčí spořitelny Modrá pyramida Hana Vaněčková Radiožurnálu vysvětlila, co Bednářovo rozhodnutí obsahuje: "V tomto rozhodnutí pan Bednář uvádí, že po zvážení všech námitek, jež stavební spořitelny uplatnily v rámci rozkladu, je zapotřebí původní rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zrušit a vrátit k novému projednání. My toto rozhodnutí velice vítáme, protože to potvrzuje to, co říkáme od samého začátku, že naše spořitelna žádným jednáním zákon nebo pravidla hospodářské soutěže neporušila."

Jedná se o nejvyšší pokutu v historii úřadu. ÚHOS stavební spořitelny potrestal za kartelové dohody v souvislosti se zvyšováním poplatků na trhu stavebního spoření. Spořitelny poplatek za tzv. úrokové zvýhodnění omlouvaly poklesem úrokových sazeb na finančním trhu.

Většina stavebních spořitelen totiž po enormním zájmu lidí o nové smlouvy na začátku roku 2004 zvýšila poplatky za vedení účtu. Podnět k šetření podalo antimonopolnímu úřadu Sdružení obrany spotřebitelů, kde si - jak tehdy připomněl František Lobovský z této organizace - klienti spořitelen stěžovali.

"Spotřebitelé se cítili mimo jiné poškozeni tím, že k tomu zvyšování poplatků docházelo u stavebních spořitelen, od kterých nemohou jednoduše odejít a přejít k podobné, jiné, protože by přišli o státní příspěvek, kterým stát podporuje tento typ spoření."

"Spotřebitelé se na nás obraceli bez ohledu na to, se kterou stavební spořitelnou měli uzavřenou smlouvu, protože k podobnému chování vlastně docházelo u všech stavebních spořitelen na trhu v České republice," řekl Radiožurnálu Lobovský.

Milan Kopp, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme