V oblastech po Katrině sílí beznaděj a strach z nemocí

V oblastech na jihovýchodě Spojených států zpustošených hurikánem Katrina narůstá zoufalství a obavy z propuknutí nakažlivých nemocí. Předpokládá se, že si hurikán vyžádal stovky, ne-li tisíce lidských životů. Prezident George Bush označil současnou situaci ve státech Louisiana, Mississippi a Alabama za jednu z nejhorších katastrof v dějinách USA a postiženým oblastem přislíbil masivní pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zoufalí obyvatelé New Orleans

zoufalí obyvatelé New Orleans | Foto: AFP

"Odstraňování následků a obnova si vyžádá dlouhou dobu, potrvá roky," řekl Bush Američanům v projevu z Bílého domu, kam se ve středu vrátil z předčasně ukončené dovolené v Texasu.

Postiženým oblastem prezident přislíbil masivní pomoc na likvidaci následků hurikánu a potvrdil, že dal příkaz k uvolnění části ropy z federálních strategických rezerv. Žádnou konkrétnější finanční představu v dané souvislosti ale neuvedl.

Bush rovněž řekl, že zásah hurikánu v oblasti Mexického zálivu způsobuje problémy v zásobování ropou po Spojených státech a vyzval Američany k pochopení. "Je nutné, aby občané pochopili, že hurikán narušil těžební kapacity a možnosti distribuce ropy," řekl Bush.

Hurikán zastavil téměř veškerou těžbu v oblasti, která se na celkové americké produkci ropy podílí jednou čtvrtinou. Čerpací stanice už zvýšily ceny pohonných hmot, mnohé velmi výrazně. Ropa, která má být uvolněna jako půjčka z federálních strategických rezerv, by ale měla rafineriím výpadek těžby nahradit.

Bush si udělal ve středu první hrubý obrázek o následcích řádění hurikánu Katrina z paluby svého letadla při návratu do Washingtonu. Letoun Air Force One klesl nad New Orleansem až na výšku 750 metrů, takže prezident mohl dobře vidět rozsah devastace. Prohlásil přitom, že to, co ze vzduchu vypadá jako totální zkáza, musí být tam dole ještě dvakrát horší.

Lidé trpí žízní, hrozí infekce

Americká vláda ve středu vyhlásila preventivně v zasažených pobřežních oblastech u Mexického zálivu "zdravotní nouzový stav". Očití svědci vyprávějí o spoustě mrtvých těl hnaných vodou a o lidech, kteří se kvůli nedostatku pitné vody a potravin hroutí a hrozí jim smrt. "Situace je hrozivá, je horko a vlhko a lidé nemají pitnou vodu," připustil šéf Federální agentury pro řízení záchranných prací Michael Brown.

Záchranáři se obávají šíření infekcí z rozkládajících se mrtvol lidí a zvířat. V zaplavených oblastech se začínají množit komáři infikovaní nebezpečným západonilským virem. Doktor David Holcombe připomněl, že problémem New Orleans je stojatá voda na 80 procentech území města. "Splašky se smíchaly s vodou, a tak se mohou objevit nejrůznější nemoci včetně cholery, i když doufáme, že se to nestane," řekl.

Superdome - peklo na Zemi

Mezi tím začala evakuace odhadem 25.000 lidí, kteří dosud přežívali za neúnosných hygienických podmínek ve stadionu Superdome. Úřady rozhodly, že dočasným novým útočištěm pro ně bude jiný krytý stadion, a to Astrodome v pět set kilometrů vzdáleném texaském Houstonu. Poté, co Katrina v pondělí udeřila, vypadl v Superdomu elektrický proud a s ním přestala fungovat i klimatizace. Stoupající voda poté odřízla stadion od okolí.

záchranáři u haly Superdome | Foto: ČTK

Zbídačení lidé popisují podmínky na stadionu jako peklo na Zemi. Když tam ve středu dopoledne vstoupili zdravotníci a jednotky Národní gardy k zahájení evakuace, museli si nasazovat masky, aby vydrželi zápach z vyplavených latrín. Na chodbách se v pětatřicetistupňovém vedru a velké vlhkosti rozkládaly odpadky. Uprchlíci vzpomínají, jak tělo sebevraha z horní galerie narazilo na betonovou podlahu, jiní vyprávějí o znásilňování dětí.

Ministerstvo obrany vyslalo do postižených oblastí dalších 10.000 záložníků Národní gardy. Dosavadní jednotky o síle 11.000 mužů se totiž kromě záchranných prací musí věnovat také zklidňování bezpečnostní situace. Rabování totiž nabývá stále horšího rozsahu. Úřady v New Orleansu stáhly 1500 policistů z pátracích a záchranných akcí a zaměřily je na potírání rabujících gangů v ulicích zatopeného města.

Pavel Novák, Miroslav Konvalina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme