Beslan si připomíná loňský útok teroristů ve škole

V Beslanu na jihu Ruska dnes skončí třídenní smuteční tryzna za oběti loňského teroristického útoku. Přesně před rokem doznělo v beslanské škole číslo 1 drama více než jedenácti set rukojmí, které zadržovalo teroristické komando v tělocvičně. Po nepřipravené záchranné operaci ruských sil nakonec zemřelo na 331 osob. Více než polovinu obětí tvořily děti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky beslanské školy

Trosky beslanské školy | Foto: Dagmar Částková | Zdroj: Český rozhlas

Hlavní vzpomínkové akce se odehrají na hřbitově v Beslanu, kde je pochována většina obětí teroristického útoku. Přesně ve 13.05 moskevského (11.05 středoevropského) času, kdy začal přesně před rokem útok na školu, se odpočítá minuta ticha. Tu budou držet lidé ve většině měst po celém Rusku.

V 15 hodin po pravoslavné mši bude odhalen památník obětem. Tři tamní umělci svůj výtvor pojmenovali Strom žalu. Jeho kmen tvoří čtyři ženy a korunu pak jejich vzpínající se ruce. Na nich je padesát dětí-andílků, což symbolizuje nový život.

Třídenní smutek také skončí pro několik žen z Beslanu, které dvě noci spaly v tělocvičně školy. Nejedly a nepily - stejně jako jejich děti před rokem, které ale teroristický útok nepřežily.

Petr Vavrouška, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme