Barevný mrak plynů vyděsil lidi v okolí Synthesie

Nepěkné nedělní probuzení čekalo obyvatele Rybitví a několika dalších obcí. Z pardubické Synthesie unikla směs kyseliny sírové a kyseliny dusičné. Barevný mrak páry pak zahalil okolí závodu. Podle mluvčího společnosti Daniela Rubeše se takzvanou nitrační kyselinu podařilo zachytit do jímky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letecký snímek Pardubic

letecký snímek Pardubic | Foto: město Pardubice

Obyvatele Rybitví varoval před nebezpečím místní rozhlas, sousední Lázně Bohdaneč se ale podle starostky o nehodě dozvěděly až s více než hodinovým zpožděním od pardubických hasičů. Lidé dostali pokyn, aby uzavřeli okna, nevětrali a nevycházeli ven. Jejich evakuace nebyla nutná.

Barevný oblak se dopoledne rozpustil a nezpůsobil žádné škody. "Podle měření hasičů nebyla zjištěna nebezpečná koncentrace látek v ovzduší," ujistila mluvčí pardubických kasičů Vendula Horáková. Kolem 10. hodiny byla opatření odvolána.

Do systému varování před nebezpečím hrozícím ze Synthesie je zapojeno pět obcí v bezprostřední blízkosti chemičky. Vzdálenější obce dostaly upozornění od Záchranného hasičského sboru, které ale starostka Přelouče Irena Burešová považuje za nedostačující.

"Ty informace byly absolutně nepřesné a vůbec už nemluvím o tom, že by tady byl náznak jakýchsi pokynů, jak se máme zachovat."

Podobně si stěžuje i starosta Valů u Přelouče Zdeněk Krejčík. "Rozhodně nejsem spokojen. Pokud by hrozilo nebezpečí, tak já si představuji, že dostanu tu zprávu konkrétní."

Podle mluvčího chemičky Daniela Rubeše byli starostové obcí v bezprostředním okolí Synthesie informováni dohodnutým SMS systémem asi hodinu po nehodě.

Podobnou nepříjemnou situaci zažili obyvatelé žijící v okolí chemičky loni v březnu, kdy také unikla směs plynů při provozní nehodě.

Jana Zemanová, Marika Táborská, Martin Benda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme