V Budějovicích začala fungovat třída pro nadané děti

5. září 2005

Celkem 11 školáků usedlo minulý týden do lavic první třídy pro mimořádně nadané děti v českobudějovické Základní škole Máj II. V Česku zatím podobná vzdělávací instituce neexistuje, narozdíl třeba od Slovenska. Devět chlapců a dvě děvčata budou vzdělávat dvě učitelky. Děti čeká především individuální učební plán, angličtina v běžných předmětech či internetová učebna, řekla ČTK ředitelka školy Marie Nedvědová.

Do třídy chodí převážně děti z Českých Budějovic, ale i z dalších regionů. Například rodiče šestiletého Jiříka Bláhy se do jihočeské metropole přestěhovali z Chlumu u Třeboně. "Koupili jsme zde byt a na víkendy se budeme vracet," řekl otec malého školáka. "Chci být vědcem a zkoumat moře, všelijaký žraloky, ryby a ty chobotnice. Vyrobím takový stroj, který v moři popluje," popsal svou budoucí kariéru prvňák. Rodiče jsou přesvědčeni, že zařazení jejich potomků do speciální třídy je pro ně velkým přínosem. Jako výhodu vidí menší počet žáků, a tím pádem i lepší přístup kantorů. "Syn se nejvíc těší na učení. Baví ho dokumenty na ČT2 a sleduje i rakouskou televizi," podotkl Pavel Štěch, který doprovázel syna Pavlíka.

O zařazení dětí do speciální třídy rozhodovali na základě zájmu rodičů psychologové. Pomáhaly jim v tom také učitelky v mateřských školách, které děti vytypovávaly. "Děti jsme testovali různými vývojovými testy. Vynikaly v některých oblastech, ne že všichni ve všech, ale v některých mimořádně, proto jsme je do této třídy doporučili," uvedla psycholožka Miloslava Janoušková. O zřízení školy pro mimořádně nadané děti usiluje již delší dobu například občanské sdružení Škola dětem. Ministerstvo školství ale jeho žádost o zařazení školy pro nadané děti do sítě škol odmítlo. Podle statistik jsou v populaci dvě až tři procenta mimořádně talentovaných dětí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio