O nebezpečnou křižovatku u Rybí se zajímá už i ministr dopravy

6. září 2005
Zprávy , Zprávy

Do řešení problémové křižovatky u Rybí na Novojičínsku se osobně zapojí ministr dopravy. Křižovatka, na které za posledních pět let zahynulo šest lidí, je na frekventované čtyřproudé silnici mezi Novým Jičínem a Příborem. Město Nový Jičín a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zatím liší v názorech, jak se má zvýšit bezpečnost jejího průjezdu.

S křižovatkou se něco musí udělat, říkají prakticky všichni. Shoda ale mizí při zmínce o konkrétních opatřeních. Policisté doporučují zákaz odbočení vlevo v obou směrech. Jako správce silnice ho zvažuje i ŘSD.

Se zákazem odbočení vlevo ale nesouhlasí radní Nového Jičína, kteří se obávají dalšího zvýšení automobilového provozu ve Hřbitovní ulici. "Myslíme si, že těch řešení, jak by ta křižovatka u Rybí šla řešit, je daleko více než tím, aby jediným, kdo to odnese, bylo město," vysvětluje starosta Ivan Týle.

Silniční doprava (ilustrační foto)

Ředitelka ostravské pobočky ŘSD Alena Morisová připustila, že zákaz odbočení vlevo je v současné době jednou z možných variant. Projektanti ale zpracovávají i jiné možnosti. "Musí to vyhodnotit tak, aby to případné opatření bylo co nejbezpečnější. Sami víme, že řidiči nadstandardní dopravní značení, které jsme tam instalovali, nerespektují. Takže se tam asi bude muset udělat něco stavebně většího než pouze opatření dopravními značkami."

Novojičínský starosta potvrdil, že do celé záležitosti se osobně zapojí sám ministr dopravy. "Ministr Šimonovský řekl, že počká na jednání s ŘSD, které proběhne v půlce září. V případě, že bychom nedospěli k dohodě, pak by se údajně do té záležitosti vložil osobně. Do Nového Jičína by měl přijet 9. září. To je poslední informace, kterou mám," dodal Týle.

Příjezd ministra Šimonovského do regionu potvrdila i jeho tisková mluvčí. Uvedla ale, že ministr má navštívit nedaleké Valašské Meziříčí, kde zahájí stavbu takzvané Palačovské propojky. Zatím tedy není jasné, jestli si v pátek najde čas i na křižovatku u Rybí.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio