České zdravotní pojišťovny začnou platit ošetření v Chorvatsku

Od čtvrtka budou moci obyvatelé Česka při přechodném pobytu v Chorvatsku používat Evropský průkaz zdravotního pojištění, a to i přesto, že tato země není členem Evropské unie. Umožní to dohoda mezi naším Centrem mezistátních úhrad a Chorvatským úřadem zdravotního pojištění. Zdravotní péče lidí z ČR bude uhrazena z českého zdravotního pojištění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalmácie

Dalmácie | Foto: Veronika Malá

To je sice možné už dnes na základě mezistátní dohody, nová praxe by ale měla být pro české občany pohodlnější a jednodušší. Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu to řekl ředitel Centra mezistátních úhrad Ladislav Švec.

"Doposud český pojištěnec musel nejdříve zkontaktovat českou zdravotní pojišťovnu, vyzvednout si papírový doklad o nároku, ten na chorvatském území předložit místnímu úřadu zdravotního pojištění a poté teprve uplatnit svůj nárok na zdravotní péči. Tento složitý administrativní postup odpadá. Od čtvrtka stačí českým pojištěncům s Evropským průkazem zdravotního pojištění zajít přímo ke smluvnímu chorvatskému lékaři."

Švec upozorňuje, že lidé se musejí nechat ošetřit u chorvatských smluvních lékařů, kteří jsou zřetelně označeni cedulemi na dveřích: "Podstatné je slovo ugovorni, tedy smluvní. Může jít o ugovorneho dielatnika nebo o ugovorneho liečnika - podstatné je, že když je tam slovo ugovorni, jde o lékaře, kde může český pojištěnec uplatnit nárok na základě svého veřejného zdravotního pojištění."

Dohoda kryje jen nezbytné ošetření, které se nedá odložit do návratu do vlasti. Čeští pacienti musejí stejně jako Chorvaté zaplatit povinnou spoluúčast - návštěva lékaře tam od října přijde asi na 25 korun.

Pavla Dluhoschová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme