Světluška zasvítila na ulicích měst i ve vysílání Radiožurnálu

Světluška ve čtvrtek 15. září opět rozsvítila ulice měst a prozářila i celý den vysílání Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Konal se již 3. ročník tradiční celorepublikové sbírky Světluška, kterou pořádá Nadační fond Českého rozhlasu. Svítící přívěsek na klíče si od dobrovolníků ze středních škol a DDM koupila i zpěvačka Aneta Langerová, patronka projektu Světluška.

ČRo 1 - Radiožurnál na sbírku upozorňoval nejen ve zpravodajských relacích a Ozvěnách dne. Světluška byla i tématem Otázky dne v 8.50 a reportáží regionálních zpravodajů v Dopoledním a Odpoledním Radiožurnálu. Patronka sbírky Aneta Langerová byla hostem Jana Pokorného v poledním pořadu O kom se mluví.

Lidé přispívali do zapečetěných lucerniček dobrovolníkům oděným do originálních "světluščích" kostýmů symbolickou částkou ve výši 25 korun. Posluchači rozhlasu nemuseli pátrat po nejbližší dvojici dobrovolníků. Do sbírky je totiž možné přispět (i v průběhu roku) na konto "deset devítek" 99999 99999/0600 nebo odesláním dárcovské SMS ve tvaru DMS Svetluska na číslo 87777.

"Výtěžek sbírky, který je pečlivě hlídán a auditován, bude spočítán před bezpečnostními kamerami společnosti Heros Security. Konečná částka z prodejní části sbírky bude oznámena během následujících 4 týdnů," oznámila Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu. "K částce přibude výtěžek z dárcovských SMS a darů zaslaných přímo na sbírkové konto," dodala.

Projekt letos vyvrcholí 20. října slavnostním benefičním koncertem ANETA PRO SVĚTLUŠKU s podtitulem Děti patří domů. "Vybrala jsem si projekt Světluška, protože pomáhá plnit sny konkrétním nevidomým dětem," vysvětluje zpěvačka Aneta Langerová, proč se stala patronkou dlouhodobé sbírky Světluška.

Koncert, na kterém vystoupí také hosté Anety, bude z Lucerny živě přenášet Český rozhlas 1 - Radiožurnál a Česká televize. Konto Světlušky bude možné podpořit zakoupením vstupenky anebo odesláním dárcovské SMS přímo od televizní obrazovky či rozhlasového přijímače.

Prostředky ze sbírky Světluška rozděluje ve vybraném grantovém řízení Rada dobrovolných nezávislých odborníků. Podrobné vyúčtování sbírky naleznete na www.svetluska.net. Od roku 2003 sbírka Světluška rozdělila na přímou pomoc lidem s těžkým zrakovým postižením více než 12 miliónů korun.

autoři: jkr , mak
Spustit audio