Stavba české Národní budovy v New Yorku už spolykala 300 miliónů korun

V rekonstruované české Národní budově v New Yorku je v těchto dnech rušno. Stavbaře tam vystřídali politici, kteří si přicházejí prohlédnout do nového kabátu se pomalu oblékající dům, který se má stát českým kulturním domem na Manhattanu. Politici žasnou nad tím, jaké možnosti se českým umělcům snad už brzy v New Yorku otevřou a přitom snadno přehlédnou, že rekonstrukce se na řadu měsíců zcela zastavila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní budova v New Yorku

Národní budova v New Yorku | Foto: Miroslav Konvalina

Nejvyšší ústavní činitelé si na stavbě rekonstruované české Národní budovy v New Yorku doslova podávají dveře, předsedy obou komor českého parlamentu tam v pátek vystřídal český premiér a už v úterý si toto nedokončené dílo prohlédne prezident republiky. Předseda Senátu Přemysl Sobotka neskrýval při prohlídce Národní budovy své potěšení:

"Něco takového mít v New Yorku je fantastické. Je to zásluhou našich krajanů, ale v tuto chvíli i České republiky, která do toho investuje. Prostory, které tady vznikají, jsou přesně tím, co by Česká republika měla mít, svoji restauraci, svoji klubovou místnost, koncertní místnost. Věřím, že naši krajané, kteří už jsou tady fůru let nezapomenou odkud přišli a to je myslím, to nejkrásnější, co můžeme vzájemně si pomoct."

Zákonodárci si nemohli nepovšimnout, že se na stavbě už od květnového předání jednoho z pater krajanům, nic neděje. Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek však také nediví důvod ke zneklidnění:

"Tak, jak ty práce postupují, tak si myslím, že nic nebrání tomu, aby se nestihlo v tom termínu, který je, tuším, příští rok v květnu, aby se dům otevřel."

Čeští politici nepochybují o tom, že stavba, jejíž dokončení se odkládá z roku na rok a která místo původních 250 miliónů korun zápasí s tím, aby se vešla do 450 miliónů, je dobrou investicí do vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy. Problém je v tom, že rekonstrukci nyní provází řada technických, finančních a právních nejasností mezi americkými subdodavateli, kvůli nimž zatím nemůže pokračovat.

Hotový není ani konečný projekt následující etapy a nebylo dosud vyhlášeno výběrové řízení na jejího dodavatele. Lidé okolo stavby připouštějí, že její obtížnost na začátku všichni podcenili, teď jde o to uvést rekonstrukci znovu do pohybu.

"My, diplomaté, tady v New Yorku nemáme důvod se nedomnívat, že budeme-li postupovat podle plánu maximálně efektivně, tak si myslím, že úkol, který vláda stanovila, tedy do konce roku 2006, tak je to úkol realizovatelný. Stejně tak je realizovatelné nepřekročit částku se kterou se na rekonstrukci této budovy počítá," uvedl generální konzul v New Yorku Aleš Pospíšil.

Po dosavadních zkušenostech, kdy byla česká strana vysoce nespokojena s řemeslnou kvalitou práce tamních firem, by nyní stavba potřebovala zlaté české ruce, říkají lidé okolo stavby, která nás už stála téměř 300 miliónů korun.

Předseda vlády Jiří Paroubek po prohlídce Národní budovy v New Yorku říká, že nezná detaily, ale myslí si, že to, co je hotovo, vypadá dobře: "Je to čistá krásná práce a to, co je v hrubém stavu, by mohlo být dokončeno do konce příštího roku. Pokud se stihnout všechna výběrová řízení, jak mají, tak si myslím, že na konci roku 2006 by tady mohl být Silvestr a Nový rok."

Miroslav Konvalina, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme