Mezinárodní centrum klinického výzkumu v Brně

26. září 2005
Trendy

V brněnské nemocnici u svaté Anny by mělo vzniknout Mezinárodní centrum klinického výzkumu. Jde o první projekt tohoto typu na světě. Vláda schválila Národní inovační politiku do roku 2010, která s ním počítá. Jako součást plánu vznikne jedno z nejlepších center pro diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních a dalších onemocnění v Evropě.

Jak říká brněnský kardiolog Tomáš Kára, podle odhadů by za výzkumné centrum s více než dvěma sty pracovníky měl český stát zaplatit 1,8 miliard korun.

Kára: Brno pro realizaci projektu nabízí optimální podmínky spektrem vysokých škol a silným průmyslovým zázemím. Z toho všeho se odvíjí průmyslová infrastruktura, které naše centrum bude potřebovat.

O jakou infrastrukturu se třeba jedná?

Kára: Domníváme se, že dlouhodobě by tento projekt mohl vést k tomu, že brněnská kotlina by se mohla stát jakýmsi velínem pro medicínu. Chtěli bychom, aby se tady testovaly a vyvíjely nové špičkové lékařské technologie, postupy a také se podíleli na vývoji nových léků. Věříme, že tento vývoj by mohl přerůst v navázání úzké spolupráce s českými průmyslovými podniky.

Do jaké míry je tento plán ojedinělý:

Kára: je to první projekt tohoto typu na světě, efekt je požadavkem medicíny XXI. století, která bude závislá na nových špičkových technologiích. Dá se očekávat, že budou učiněny významnější objevy, než tomu bylo v lékařství za posledních 30 roků. Výzkum a technologie budou hrát v moderní medicíně klíčovou roli.

Kolik bude u nás pracovníků z Evropy a Spojených států?

Kára: Centrum bude mít asi 250 zaměstnanců, dvě stovky budou vysoce kvalifikovaní, počet mezinárodních pracovníků bude záviset na konkrétních projektech, týmy budou sestavovány podle konkrétních fyzických úkolů. Předpokládáme. že 50 procent pracovníků budou tvořit vědci a lékaři z jiných zemí.

autor: Sabina Vrbková
Spustit audio

Více z pořadu