Soud poslal vojínku Englandovou na tři roky do vězení

Na tři roky do vězení poslal americký vojenský soud v Texasu Lynndie Englandovou. Vojínka byla odsouzena za nelidské zacházení s iráckými vězni v bagdádské věznici Abú Ghrajb. Fotografie, kde je s iráckým vězněm uvázaným na vodítku, doslova obletěla celý svět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lynndie Englandová

Lynndie Englandová | Zdroj: ČTK

Englandová, která byla poslední z devíti amerických vojáků souzených za týrání vězňů, bude na základě soudního verdiktu dále propuštěna z armády. V pondělí už porota shledala dvaadvacetiletou ženu vinnou z jednoho případu spiknutí, čtyř případů špatného zacházení s vězni a z neslušného chování. Englandová se ve svém závěrečném prohlášení omluvila za své jednání a prohlásila, že zůstává i nadále americkou vlastenkou.

Obhájci postavili obranu Englandové na tom, že trpěla depresí a má tendenci snadno podlehnout nadřízeným. Tím byl v Iráku Charles Graner, který je také otcem Englandové dítěte. Graner už byl za týrání vězňů odsouzen na deset let ve vězení.

Obžaloba však tyto argumenty odmítla a trvala na tom, že Englandová se týráním vězňů zjevně bavila a že v situacích zachycených na fotografiích neplnila jen rozkazy. "Věděla, co dělá. Smála se a vtipkovala. Měla potěšení z toho, že se mohla těch věcí účastnit, a to díky vlastnímu nechutnému smyslu pro humor," řekl prokurátor.

Většina z vojáků obviněných v případě týrání v Abú Ghrajbu vinu přiznala, takže jejich tresty byly nízké - od propuštění z armády po rok vězení. Nejvyšší trest dostal Graner a osm let ve vězení bude také Ivan Frederick. Z žen se kromě Englandové mučení zúčastnila Sabrina Harmanová, již soud poslal do vězení na půl roku.

Většina Iráčanů považuje trest pro Američanku Lynndie Englandovou za velmi nízký. Podle Iráčanů měla být Englandová potrestána mnohem přísněji a trest si odpykat v irácké věznici.

Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme