Objevení rotundy sv. Václava je unikátním nálezem

30. září 2005

Archeologové z Národního památkového ústavu odkryli na Malostranském náměstí v Praze, a to v těsném sousedství chrámu sv. Mikuláše, rotundu svatého Václava z přelomu 11. a 12. století.

Svatováclavskou rotundu, které se dotkly stavební úpravy jezuitů během sedmnáctého století, odkryli vědci zhruba před rokem. S takovým nálezem téměř nikdo nepočítal. Obecně se totiž soudilo, že během výstavby jezuitské koleje došlo i k úplné demolici této stavby.

O rotundě sv. Václava se zmiňují již svatováclavské legendy, ale nevědělo se, na kterém místě Malostranského náměstí skutečně stála. Historik Dušan Třeštík tvrdí, že podle jedné z legend se k místu, kde byla rotunda postavená, váže podivuhodný příběh. Po zavraždění sv. Václava se vůz, který vezl jeho mrtvé tělo, právě v těchto místech zastavil a nechtěl se pohnout z místa, přestože vozkové přepřahali stále nové koně. Teprve když se všichni, kteří mrtvého doprovázeli, pomodlili, vůz se opět pohnul dál.

Výzkum objektu se vzácnou reliéfní keramickou dlažbou dokončili archeologové minulý týden. Dlažba uvnitř rotundy je naprostým unikátem, protože podlaha se zdobenými dlaždicemi se zachovala v původní podobě. Archeologové se nyní snaží zjistit, jestli se na místě nálezu nenacházejí památky z mnohem starších kultovních staveb.

Logo

Období vzniku stavby archeologové vymezili koncem 11. století a první polovinou 12. století. Od 13. století sloužila rotunda jako kaple u farního kostela sv. Mikuláše. O jejím stáří i pravosti odborníci nepochybují. Po úpravách má být rotunda s určitým omezením zpřístupněna veřejnosti.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.