Velvyslanectví USA v Litvě dostalo zásilku s antraxem

Americké velvyslanectví v Litvě dostalo zásilku se sporami sněti slezinné. Potvrdil to test provedený ústřední mikrobiologickou laboratoří ve Vilniusu. Jde o první případ biologického útoku v této zemi. Ani téměř měsíc po objevení první nákazy antraxem se američtí vyšetřovatelé nepřiblížili dopadení pachatele biologických útoků. Záhadu šíření antraxu ještě prohloubil poslední smrtelný případ této nemoci v New Yorku. Stopy antraxu se poprvé objevily na americkém Středozápadě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spory antraxu

spory antraxu | Foto: USMC

Ředitelka laboratoře oznámila, že zárodky sněti slezinné obsahoval prášek nasypaný v obálce v jednom z pěti poštovních pytlů, které byly určeny pro americké velvyslanectví. Po objevení prášku byla třídírna korespondence na zastupitelském úřadě uzavřena a zapečetěna. Jde o první případ biologického útoku v Litvě. Po 11. září sice do redakcí sdělovacích prostředků, prezidentského paláce a americké ambasády docházely podezřelé zásilky s bílým práškem, až dosud ale byly testy na přítomnost sněti slezinné negativní.

Vyšetřovatelé se zoufale snaží zrekonstruovat poslední dny života 61leté imigrantky z Vietnamu, která zemřela včera v New Yorku na plicní formu antraxu. Žena žila sama bez příbuzných v Bronxu. Od okamžiku hospitalizace až do své smrti byla pod vlivem silných sedativ a vyšetřovatelé tak neměli příležitost zjistit, jak se mohla antraxem nakazit. Žena pracovala v suterénním skladu zdravotních potřeb ušní, nosní a krční nemocnice v New Yorku. Úřady až dosud spojovaly nákyzy antraxem s poštovními zásilkami, případ newyorské ženy může ale znamenat zcela nový způsob šíření nemoci.

Stopy antraxu byly mezi tím porpvé zjištěny také na americkém Středozápadě, tedy mimo státy na východním pobřeží, kde se antrax vyskytoval dosud. Konkrétně se jednalo o poštu v Kansas City ve státě Missoury. Podle mluvčího americké pošty Boba Andersona nejsou žádné důkazy o kontaminaci poštovních zásilek ve městě. Avšak asi 200 místních poštovních zaměstnanců začalo preventivně brát antibiotika. Antrax byl také zjištěn v opravně poštovních strojů v Indianapolisu. Spory antraxu tam byly lokalizovány na stroji, který sem byl poslán z washingtonské pošty v Brentwoodu, kde minulý týden na antrax zemřeli dva pošťáci.

Výskyt spor antraxu ve svých budovách dnes hlásil také další federální úřad, Úřad pro potraviny a léčiva v Rockvillu ve státě Maryland na předměstí Washingtonu. Další případ kožního antraxu se objevil v New Jersey.

Olga Krupauerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme